Надбискуп шокирао: Деца разведених родитеља наводе свештенике на педофилију

© AP Photo / CZAREK SOKOLOWSKIНадбискуп пољски Јозеф
Надбискуп пољски Јозеф - Sputnik Србија
Пратите нас
Пољски надбискуп Јозеф Михалик изјавио је да су деца разведених родитеља рањивија према свештеницима — сексуалним злостављачима. Његов је коментар изазвао буру и Црква је накнадно саопштила да је надбискуп направио лапсус.

Надбискуп је дао интервју телевизији ТВН24 у ком је рекао да је недопустиво да свештеници сексуално злостављају децу, али да расправу о томе треба проширити и да треба узети у обзир пуно ширу штету од оне физичке и психолошке коју злостављање непосредно наноси жртвама.

Крст - Sputnik Србија
Познати кардинал у средишту педофилског скандала

„Нико се не пита колико рана деци наноси развод родитеља“, рекао је надбискуп, преноси хрватски „Јутарњи лист.

„Често чујемо како се неприкладно понашање (педофилија) или злостављање појављују кад дете тражи љубав“, рекао је надбискуп. „Дете трага, тражи. Изгубљено је, и онда увлачи другу особу у то“. Пољски друштвени медији дочекали су те изјаве с гнушањем и бесом.

„Ово је одвратно, натопљено болесном логиком да је жртва одговорна за злочин“, прокоментарисала је на Фејсбуку извесна Ана.

У свом посту Адам пише: „Док ово читамо, можемо се само радовати што је ова ’пољска институција‘ управо починила ритуално убиство“.

Пољска католичка црква у уторак је сазвала конференцију за новинаре како би смирила реакције јавности. Гласноговорник епископата рекао је да су надбискупови коментари „чисти лапсус“ и да је он погрешно схваћен.

Сам надбискуп био је на конференцији и извинио се. „Контекст мог коментара био је следећи: дете је увек недужно. Али може га повредити и његова властита околина, не само свештеник“ рекао је.

Пољски медији повремено извештавају о сексуалном злостављању деце у окриљу цркве, али није било далекосежне и отворене расправе о томе. Папа Фрања рекао је да ће одлучно искорењивати сексуално злостављање деце и да ће се лично побринути да сваки починитељ буде кажњен.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала