Путин: БРИКС против насилних притисака и кршења суверенитета

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин за говорницом у Турској 10.10. 2016.
Руски председник Владимир Путин за говорницом у Турској 10.10. 2016. - Sputnik Србија
Пратите нас
Земље-чланица БРИКС-а залажу се за одлучне кораке када је реч о борби против тероризма, али се противе томе да се међународни конфликти решавају применом насилног притиска у било каквој форми, изјавио је руски председник Владимир Путин на самиту тог савеза који се одржава данас у Индији.

„Убеђени смо да се међународно конфликти морају решавати искључиво политичко-дипломатским средствима, а не насилним притисцима у било каквој форми, кршењем суверенитета других земаља“, истакао је он.

Такође, додао је, неопходно је заједнички радити на томе како би се решили и други горући проблеми у свету.

Он се осврнуо и на економски аспект савеза рекавши да земље-чланица БРИКС-а узимају у обзир мишљења бизниса када је реч о плановима сарадње и позивају све пословне кругове на што већу сарадњу са новооснованом развојном банком.

Самит БРИКС-а - Sputnik Србија
Самит БРИКС-а: Како одбити нападе Запада

Путин је рекао и да је неопходно створити услове како би се спровела иницијатива о стварању агенције за енергетику БРИКС-а.

БРИКС позива на усвајање конвенције о тероризму

Лидери земаља БРИКС-а су у заједничкој декларацији позвали међународну заједницу да у оквиру УН убрзају процедуру усвајања свеобухватне конвенције о тероризму.

„Позивамо све земље да сарађују како би се убрзао процес усвајања свеобухватне конвенције о међународном тероризму у оквиру Генералне скупштине УН“, наводи се у документу.

У декларацији се такође наводи да ДАЕШ, као и све друге терористичке групације које су им се продрижиле представљају глобалну опасност за мир и стабилност у свету.


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала