Ђурић: Мустафа да проучи шта је потписао

© Sputnik / Радоје ПантовићДиректор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић
Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић - Sputnik Србија
Пратите нас
Борба за Косово и Метохију не трпи кампањски и стихијски рад, већ захтева генерацијски истрајан и посвећен рад и генерацијску борбу, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је новинарима на Сајму књига, где је присуствовао промоцији књиге Андрее Лоренца Капуселе „Изградња државе на КиМ“, рекао и да српски народ и српску државу чека генерацијска борба да поврати своје интересе и државност везано за КиМ, али не на било чију штету, и не на угрожавање било чије безбедности или интереса.

Иса Мустафа - Sputnik Србија
Мустафа: Формирамо ЗСО, али...

Како је рекао, Срби имају шта да науче и од начина на који су се Албанци борили за остваривање својих циљева и током ’90-тих година, али и раније.

„Неопходна нам је пуна мобилизација наших политичких и интелектуалних и ширих друштвених елита да бисмо остварили тај циљ“, истако је он.

Коментаришући данашњу изјаву косовског премијера Исе Мустафе да је проблем са опозицијом превазиђен и да ће ЗСО бити успостављена, али на основу споразума који је први потписан у Бриселу и на основу одлуке Уставног суда, које предвиђају да ЗСО нема извршна овлашћења, Ђурић је позвао Мустафу да се концентрише на оно што је потписао и да то добро проучи.

Према његовим речима, ЗСО може да буде заснована једино на ономе што је договорено, а не на основу онога што је неко једнострано мењао.

„Такнуто, макнуто — дакле прихватили су ЗСО на основу споразума од 25. августа који је потписао и Мустафа. Он није на штету било кога, али јесте на корист српског народа на КиМ и ту нема назад, а што се тиче идеја да се на ЗСО односе некакве интерне одлуке суда, и других који нису ни учествовали у тим преговорима, могу само да кажем да то није релевантно за сам процес преговора и да је једино што је релевантно оно што је између две стране договорено“, нагласио је он.

Упитан шта ће бити са „Трепчом“, Ђурић је рекао да ће Србија наставити да подржава тај Рударско-металуршки комбинат и додао да је „Трепча“ спремна да и у условима потпуне блокаде још неко време настави производњу.

Ђурић је казао да „Трепча“ функционише, да производи и извози, те да очекује да ће то радити и у наредним месецима.

„За нас је суштински важно да ниједан радник ’Трепче‘ не остане без посла“, рекао је Ђурић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала