Објављени тајни снимци: Шта Тереза Меј заиста мисли о „брегзиту“

© REUTERS / Peter NichollsПремијерка Велике Британије Тереза Меј
Премијерка Велике Британије Тереза Меј - Sputnik Србија
Пратите нас
Британска премијерка Тереза Меј је, у разговору са запосленима у банци „Голдман Сакс“ у мају ове године, изразила бојазан да ће инвестиционе компаније напустити Британију уколико њени грађани гласају за излазак из ЕУ, пише данас британски „Гардијан“, који тврди да је дошао до снимка тог тајног разговора.

Снимак приказује да је Мејова, месец дана уочи референдума, имала више разлога за забринутост због могућности да Британија иступи из ЕУ, што се није могло закључити из њених тадашњих „изнијансираних“ и „млаких“ јавних говора који су обесхрабрили заговорнике останка у Унији уочи гласања у јуну, наводи лондонски лист.

Борис Џонсон и Тереза Меј. - Sputnik Србија
Тереза Меј: Ја одлучујем кад ће „брегзит“

Мејова, која је у то време била министарка унутрашњих послова, у једночасовном разговору са инвестиционим банкарима у просторијама „Голдман Сакса“ у Лондону 26. маја изразила је забринутост због последица „брегзита“ на британску економију и објаснила економске предности останка у ЕУ.

„Мислим да су економски аргументи јасни. Мислим да је за нас значајно да будемо део трговинског блока од 500 милиона људи. Мислим, као што сам вам раније рекла, да је једно од питања то што ће многи инвестирати овде у Британији зато што је Британија у Европи“, рекла је тада Тереза Меј.

Она је изразила бојазан да ће се, ако Британија не буде део ЕУ, компаније запитати да ли им је боље да буду присутне у Британији или пак негде у континенталној Европи.

Мејова је у мају у „Голдман Саксу“ рекла и да је убеђена да је Британија безбеднија ако остане у ЕУ, с обзиром на средства као што је европска потерница и размену информација између полиције и обавештајних служби.

„То су дефинитивно ствари које су нам на располагању као чланици ЕУ, и мислим да нас то чини безбеднијим“, закључила је она тада.

Мејова је у мају била гост у „Голдман Саксу“ и, на приватном састанку, одговарала на питања банкара, што је потврђено у тој банци, наводи „Гардијан“.

Појављивање снимка у јавности могло би бити неугодно за премијерку, која се суочавала са критикама да је током кампање пружала недовољно јаку подршку присталицама останка у Унији, оцењује лондонски дневник, уз закључак да је забринутост коју је Мејова пре тачно пет месеци изразила на том састанку у супротности са њеним садашњим ставовима о „брегзиту“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала