Дачић: Споразум не прејудицира статус Косова

© Tanjug / Зоран ЖестићПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић учествује на специјалном догађају „Десет година:Србија, НАТО, Партнерство за мир“ који се одржава у оквиру шестог Безбедносног форума.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић учествује на специјалном догађају „Десет година:Србија, НАТО, Партнерство за мир“ који се одржава у оквиру шестог Безбедносног форума. - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да се потврђивањем Споразума о оснивању Фонда за Западни Балкан ни на који начин не прејудицира питање статуса Косова.

Дачић је у парламенту казао да се ниједна радња коју влада Косова (са звездицом) предузме приликом закључивања споразума не сматра валидном уколико прекорачује овлашћења привремених институција.

Председник Владе Србије Александар Вучић и албански премијер Еди Рама - Sputnik Србија
Рама у Београду: Србија што пре да призна Косово

Он је објаснио да Фонд за Западни Балкан настаје по моделу Вишеградског фонда са циљем да помогне развој сарадње и подстакне развој односа између цивилног друштва, академског сектора кроз заједничке пројекте, као што су промовисање културне сарадње, сарадња у области науке и образовања, промовисање одрживог развоја и слично.

„Реч је о шест уговорних страна, молим вас обратите пажњу на терминологију, да неко не протумачи да је реч о државама“, рекао је Дачић, додајући да је споразум наставак онога што је током преговора са Приштином потписао Борко Стефановић, тадашњи шеф преговарачког тима.

Подсетио је да је српска делегација у фебруару 2012. потписала споразум о регионалном представљању и да је Косово са звездицом једини назив који ће се користити у регионалној сарадњи.

„Не нападам тај договор, јер то омогућава да можемо да функционишемо у условима када су правни статуси одређених питања и тема проблематични“, рекао је Дачић и поручио посланицима да и они не треба да „нападају“ споразум о оснивању Фонда.

Између осталог, рекао је да постоје „црвене линије“ када су у питању национални интереси, да Србија јесте за дијалог, али да од њих неће одступити.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала