Ведрана Рудан: Срби стварно читају, Хрвати купују сликовнице

CC BY-SA 4.0 / United Union / Ведрана Рудан
Ведрана Рудан - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Србији људи стварно читају, за разлику од Хрватске, где се по сајмовима књига углавном шетају и купују сликовнице, казала је данас за Танјуг хрватска списатељица Ведрана Рудан пре потписивања својих књига на београдском сајму књига.
Александар Петровић Аца Трица - Sputnik Србија
Зашто Хрвати никад не могу да победе Србе

Она је истакла да је у Београду затекла књижаре које су отворене недељом.

„Та места су пуна људи, за разлику од Хрватске, где су књижаре позатваране, издавачи пропали, а од литературе се купују јефтини крими-романи. У Србији људи поштују образовање“, казала је Ведрана Рудан.

Она додаје да за њу не постоје одредбе као што је „балкански мачо трип, јер ми не треба да мислимо о себи лоше само зато што нам је неко рекао да смо дивљаци“.

„Према најновијим истраживањима, највећи број пребијених и штићених жена налази се у Шведској. Наравно, то наши медији слабо преносе јер су незаинтересовани за реалну слику света ван нашег дворишта. Дакле, пљувати по Балканцима је неморално. Истраживачи у Шведској ту појаву објашњавају великим бројем еманципованих жена које не признају 2.000 година стар фолклор у којем су мушкарци власници жена. Велика је то промена за мушкарце у Шведској јер више нису власници жена“, рекла је хрватска списатељица.

Позната списатељица истиче да политичке елите у Србији и Хрватској бира Америка.

„Народ не бира елите. Шта нам Америка понуди, ми то бирамо. Зато најбољи међу нама и нису део политичких елита. Хрватску председници Колинду Грабар Китаровић нисам бирала ја него НАТО. Срби и Хрвати су у свађи када то Америци одговара и то је тако. Хрватска је формално колонија ЕУ и база НАТО-а, а и Србија ће то постати“, рекла је Ведрана Рудан.

Она напомиње да је људи у Хрватској ништа нису учинили око борбе са банкама због кредита у швајцарским францима.

„Суд јесте пресудио у њихову корист, али то је све политичка игра. Био је то Милановићев рез јер је мислио да ће тако добити изборе. Све те банке су нас пљачкале осам година и ја сам имала кредит у швајцарским францима. Зоран Милановић није добио изборе, јер је Америка то желела. Сада ће да саветује (Хашима) Тачија за силне новце“, казала је она.    

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала