Ко прети безбедности премијера, ко је заказао

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПрипадници полиције, антидиверзантске јединице и форензичари у Јајинцима где је пронађен арсенал оружја.
Припадници полиције, антидиверзантске јединице и форензичари у Јајинцима где је пронађен арсенал оружја. - Sputnik Србија
Пратите нас
У близини породичне куће премијера Србије Александра Вучића у Јајинцима полиција је пронашла арсенал оружја у сандуцима који је несумњиво представљао претњу за премијера, а премијер је склоњен на безбедну локацију.

Арсенал је пронађен јуче око 16 сати сакривен у шуми у Јајинцима, недалеко од породчне куће оца Александра Вучића, у којој премијер често борави.

На ту локацију у Јајинцима упућене су јаке полицијске снаге које су блокирале цео крај, а на лице места дошао је и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Аутомобил пун оружја у близини Вучићеве куће

Министар је тада рекао да је оружје нађено у Јајинцима пронађено по дојави неког од грађана који је обавестио полицију да се нешто сумњиво тамо налази.

Он је прецизирао да је пронађена једна зоља, више ручних бомби и већа количина муниције за аутоматску пушку и за снајпер.

„Ради се о веома опасном оружју, јер би зоља, ако би експлодирала, повредила велики број људи“, рекао је Стефановић новинарима и објаснио, „да би људи знали шта је зоља — то је ручни бацач ракета који служи за уништавање оклопних возила и тенкова или блиндираних аутомобила“.

Стефановић је изјавио да ће од безбедносних служби тражити да изађу са информацијама поводом проналажења оружја, а „ако то не могу, нису кадри да то ураде, треба сви да се повуку“.

Он је додао да очекује од безбедносних служби да дају све информације пошто је, како је истакао, контраобавештајна заштита најважнија.

Стефановић је рекао да је оружје које је пронађено у близини премијерове породичне куће било скривено у сандуцима у шуми.

На питање новинара поводом информација које су се појавиле у појединим медијима током дана — да је оружје пронађено у блиндираном аутомобилу, Стефановић то демантовао, објаснивши да је оружје било у сандуцима који су намењени за чување такве врсте наоружања.

Председник Владе Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић о оружју: Чекам информације од БИА и полиције

„Реч је о сандуцима у којима је оружје заштићено од оштећења, да би било спремно за употребу одмах, али је необично да се налази баш овде“, рекао је Стефановић, алудирајући на близину куће премијера Александра Вучића.

Министар је рекао да је оружје тамо остављено на одређеном месту за извршиоца и да се налазило на скретању где премијерово возило улази у улицу и где мора да успори на готово 10 на сат.

По налогу ресорног тужилаштва, донета је одлука да се уради ДНК анализа, да се скину отисци са зоље, ручних бомби, муниције како би се што пре утврдило како се тај арсенал нашао у непосредној близини премијерове породичне куће у насељу Јајинци.

Све безбедносне службе су одмах активиране и укључене у цео процес рада, тако да је на лицу места извршен полицијски увиђај, а ту су и контрадиверзионе екипе.

Како наводе медији, пронађена је једна зоља, четири ручне бомбе, 100 комада муниције калибра 7,62 милиметра, пронађено је четири или пет метака за аутоматско наоружање, као и између 10 и 15 метака непознатог калибра.

Како се процењује, пронађена количина оружја била је довољна да уништи колону возила — аутомобила, аутобуса и камиона.

Колико дуго то наоружање стоји у шуми код Јајинаца није познато, али је, према сазнањима полиције, требало да буде употребљено ових дана, наводе медији.

На терену полиција и форензичари, наложена ДНК анализа

Припадници полиције, контрадиверзионе јединице и форензичари јутрос се налазе на лицу места где је нађен арсенал оружја у близини породичне куће премијера Александар Вучића у Јајинцима.

Како јавља РТС, по налогу надлежног тужилаштва наложена је ДНК анализа, а требало би да буду скинути отисци прстију са наоружања које је јуче нађено у шуми, како би се открио разлог зашто се оно нашло у близини премијерове породичне куће.

Све очи упрте су у Безбедносно-информативну агенцију, наводи РТС и подсећа да информације БИА очекује министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и други чланови владе, као и сам премијер који је јуче рекао да се пре информација БИА неће оглашавати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала