Велика Британија добија „добре паре“ од рата у Јемену

© AP Photo / Julie JacobsonЧланови Савета безбедности у седишту УН
Чланови Савета безбедности у седишту УН - Sputnik Србија
Пратите нас
Велика Британија је један од највећих добављача оружја земаља Персијског залива и добија „добре паре“ од рата у Јемену, изјавио је стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин.
Авиони Краљевског ваздухопловства Саудијске Арабије - Sputnik Србија
Британија обучава саудијске пилоте који бомбардују Јемен

Он је уверен да с тим у вези Лондон не може да у Савету безбедности УН надгледа питања о Јемену.

„Познато је, на пример, да је Велика Британија један од највећих добављача различитог оружја у региону које се затим користи против Јеменаца. Од марта 2015. године, како пишу ’Гардијан‘ и ’Индипендент‘, Лондон је у региону продао оружје у вредности од више од три милијарде фунти, или око пет милијарди долара. Зар нису добре паре стечене ратом? Од овог оружја гину цивили“, рекао је Чуркин на састанку Савета безбедности УН о ситуацији у Јемену.

С тим у вези, Чуркин је члановима Савета поставио питање: „Како земља која има очигледан материјални интерес у наставку оружаног сукоба може да надгледа јеменски досије у Савету безбедности?“. Велика Британија традиционално припрема нацрте резолуција или изјаве Савета безбедности УН о Јемену.

Јемен, Сана - Sputnik Србија
Јемен протестује против војне операције Саудијаца

Чуркин је подсетио на инцидент у Јемену у којем је у ваздушном нападу на сахрани 8. октобра убијено, према подацима УН, више од 140 људи, а више од 500 је повређено. Побуњеници су за ваздушни напад оптужили арапску коалицију на челу са Саудијском Арабијом, која се бори на страни власти. Коалиција је саопштила да ће покренути истрагу. Нацрт изјаве Савета који је у вези са тим предложила Велика Британија „не само да је била уопштена, већ и отворено слаба“, сматра Чуркин. Није наведено ко је извршио напад и није захтевана истрага и кажњавање одговорних. Русија није подржала такав документ. Исто тако, Велика Британија је раније саопштила да ради на резолуцији о Јемену. Тај документ још није представљен Савету безбедности.

Чуркин је додао да је дошло време да се преиспита то да Велика Британија одговара за јеменски досије. „За улазак у Савет сада се припремају нови чланови који би, по нашем мишљењу, могли да одговорно и објективно врше надзор о јеменском питању у Савету безбедности“, истакао је Чуркин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала