Потонуо брод код Смедерева, нестали чланови посаде

© Tanjug / Зоран ЖестићРечна полиција крај теретног брода који је потонуо код Смедерева.
Речна полиција крај теретног брода који је потонуо код Смедерева. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Шеф лучке Капетаније Смедерево Бранислав Милешић рекао је вечерас „Танјугу“ да још нису познати узроци због којих се брод „Београд ИКС“ преврнуо, као ни судбине оба члана његове посаде.

Милешић је рекао да се догодио пловидбени удес на 116 километру Дунава, на потезу код Смедеревске тврђаве, на око 150 до 200 метара од обале.

Хонгконг острво - Sputnik Србија
Потонуо трајект код Хонгконга, више од 100 страдалих

„Моторни брод, самохотка, ’Београд ИКС‘ у власништву предузећа ’Иван Милутиновић‘ из Београда, преврнуо се из до сада још непознатих разлога. Том приликом терет, који је носио, пао је у воду, али што је најгоре два члана посаде који су били на броду су нестала, са индицијама да су се удавили“, објаснио је Милешић.

Брод се, према његовим речима, налази још у плутајућем стању, са једним делом који је изнад површине.

„Брод је обезбеђен и под надзором. Све надлежне државне службе су изашле на лице места и увиђај још није завршен. Не можемо још да кажемо узрок због којег се брод преврнуо“, нагласио је Милешић.

Он је најавио да је за сутра планиран наставак роњења, те да ће се тада видети да ли су чланови посаде у кабинама или их је вода однела.

„Мислим да ћемо тек сутра у току дана сазнати чињенице важне за читав случај. Наша инспекција безбедносне пловидбе је на лицу места, састављамо записнике. Власник брода, који је ангажовао сва средства да обезбеди брод, вадиће га са дизалицом коју поседују“, објаснио је Милешић.

Мигранти на палуби свог дрвеног брода у близини обале Либије 14. мај 2015 - Sputnik Србија
Преврнуо се брод сa мигрантима — 13 мртвих

Он је додао да се баржа налази на таквом месту да не смета обављању пловидбених услова и да нема заустављања саобраћаја.

„Највећа је трагедија што су нам људи нестали и то је најтежи ударац. Такви удеси нису чести, нарочито са трагичним последицама“, нагласио је Милешић.

Он је указао да је брод, који се преврнуо, имао два члана посаде, као што је прописано, и да су дошли у подручје луке Смедерево током ноћи да се усидре, како би ујутро наставили пловидбу.

„Не можемо да кажемо шта је узрок несреће, да ли се ради о пробијању воде, поремећеном метацентру или стабилитету. То ћемо тек у наставку увиђаја да препознамо и кажемо“, навео је Милешић.

Два члана посаде „Београд ИКС“ важила су за веома искусне и добре управљаче пловила, а чланови њихових породице налазе се тренутно у Смедереву где чекају да се установи шта се са њима догодило.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала