Црна Гора: Нови сазив парламента конституисан без присуства опозиције

© Youtube/Al Jazeera BalkansСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако је претходно најављено да ће се на конститутивној седници новог сазива црногорског парламента, која је одржана данас на Цетињу, одлучити ко ће бити нови председник и потпредседници Скупштине, седница је завршена без ових одлука.

На дневном реду је био извештај Државне изборне комисије (ДИК) о резултатима избора за посланике у Скупштини Црне Горе, који су одржани 16. октобра.

Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија
Црна Гора: Опозиција мањинама нуди и целу Владу

Као што је најављено, посланици из редова опозиције — Демократског фронта, Велике коалиције Кључ, Демократа и СДП — нису присуствовали седници, бојкотујући рад парламента због недемократских избора.

Прву седницу парламента сазвао је одлазећи председник Дарко Паовић, председавала је најстарији посланик Маја Ћатовић, а у председавању је имала подршку најмлађег посланика у сали, Андрије Николића (ДПС).

Међу посланицима ДПС-а нашао се и премијер Мило Ђукановић, преносе „Вијести“.

Мандат посланицима почео је након што је председник Државне изборне комисије (ДИК) Будимир Шарановић поднео извештај о резултатима избора који су одржани 16. октобра.

Присутнима се обратио и посланик ДПС-а Андрија Николић.

„Жао ми је што са нама нису и остали који су изабрани од стране народа. Нема државе без одговорне и зреле опозиције“, рекао је између осталог Николић, након чега је Ћатовић закључила прву сједницу новог сазива Скупштине.

У новом саставу црногорског парламента биће 81 посланик. Према подацима ДИК, Демократска партија социјалиста је на избора одржаним 16. октобра освојила 36 мандата, Демократски фронт 18, Велика коалиција Кључ девет, Демократе осам, Социјалдемократска партија четири. Социјалдемократе и Бошњачка странка имаће по два, а коалиција Албанци одлучно и Хрватска грађанска по једног посланика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала