Захарова: Запад наставља да игнорише Мосул

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаПортпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова говори на конференцији за медије
Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова говори на конференцији за медије - Sputnik Србија
Пратите нас
У току је операција чишћења у предграђу Мосула, али хуманитарна ситуација се погоршала, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовној конференцији за медије.

Терористи настављају да користе цивиле као живи штит, рекла је она.

Становници Мосула настављају да напуштају град. Хуманитарна ситуација у Мосулу је опаснија него у источном Алепу, али Запад то наставља да игнорише, истакла је Захарова.

Припадници јединице ирачких Курда надомак Мосула. - Sputnik Србија
Офанзива на Мосул: САД бoмбардују на сваких осам минута

О ситуацији у Сирији

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да руске ваздухопловне снаге од 18. октобра нису вршиле нападе на источни Алеп.

Око шест хиљада бораца покушава да се са југозапада пробије у правцу источног Алепа, рекла је Захарова.

„Најтежа ситуација у Сирији и даље је око Алепа. Џихадисти који нападају са југозапада не одустају од покушаја да пробију коридор у правцу источних делова града. Према различитим проценама, у овој операцији учествује до шест хиљада бораца којима оперативно и тактички руководи Нусра фронт“, истакла је она.

Захарова је додала да постоји блиска координација бораца Нусра фронта са другим невладиним јединицама у Хами и Дамаској области.

Савет безбедности УН је блокирао саопштење у којем се осуђује гранатирање источног Алепа од стране терориста. Саопштење је објавила Русија, а блокирале су га САД.

Сајбер-претње Вашингтона

Потпредседник САД Џо Бајден раније је изјавио да ће Вашингтон „у право време“ и са највећим ефектом одговорити на сајбер-нападе за којих оптужује Москву. Телевизија „Ен-Би-Си“ је позивајући се на изворе у америчкој обавештајној служби саопштио да ЦИА по налогу администрације припрема невиђени сајбер-напад на Русију чија ће мета бити руководство земље.

Председник Комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков - Sputnik Србија
САД легализују сајбер-рат против Русије

„Потпредседник Бајден је лично упутио невиђене претње на рачун Русије у области сајбер-опасности. Желела бих да подсетим Џоа Бајдена да је током састанка у Јапану 17. маја група Г7 усвојила документе о сајбер-активности у заједничком сајбер-простору. У једној од кључних тачака овог документа наводи се да се сајбер-активност може сматрати војном инвазијом“, рекла је Захарова.

Бајденове претње крше међународно право и неколико тачака повеље УН, истакла је она.

О сарадњи Русије и Кине

Руско-кинеска сарадња у оквиру Шангајске организације за сарадњу укључује политички и економски дијалог.

Важна област руско-кинеске сарадње је успостављање Евроазијске економске заједнице и Пута свиле. Један од приоритета руско-кинеске сарадње је проширење ШОС.

Русија спремна да сарађује са САД

Наравно да је сам избор за председника важан за САД. „Што се тиче напретка у руско-америчким односима, још је рано да се о томе говори. Тренутно се формира тим у Вашингтону, тако да ће бити потребно неко време“.

Заставе Русије и САД - Sputnik Србија
Путин и Трамп ће се договорити

„Чули смо изјаве из Вашингтона пре избора“, рекла је Захарова новинарима.

„Штавише, то није напредак, требало би да говоримо о пробоју застоја у билатералним односима. Русија је спремна за дијалог“, додала је Захарова.

„Наши хуманитарни пројекти су заустављени, као и наша културна сарадња. Људи су једноставно уморни од агресије и лажи, они желе да скину стару кожу и желе нови почетак“.

Коментаришући протесте против Трампа у САД, Захарова је изјавила да се Москва нада да они неће изаћи ван закона.

„То су њихови избори, њихови људи, њихови протести. Важно је да све буде у складу са законом. Уколико се ови протести одвијају у складу са законом, онда ништа не изненађује, јер је кампања била веома тешка, људи су се активирали. Може се рећи да је кампања грађена, према мишљењу многих политичких аналитичара, управо на антагонизму кандидата. Мора се схватити да су се људи веома озбиљно поделили, јер су на то бачена огромна средства. То је још један сложен и веома опасан елемент ове кампање“, закључила је она.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала