Србију и Велику Британију повезаће и турбо-фолк

© Tanjug / Зоран ЖестићБорис Џонсон и Александар Вучић
Борис Џонсон и Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је Велика Британија Србији потребна као још један стуб стабилности. Министар спољних послова Борис Џонсон рекао је и да је са министром културе потписан меморандум о разумевању, на основу којег ће Велика Британија да преузме више турбо-фолк музике.

„Сигуран сам да имамо пуно шанси да унапредимо економску сарадњу, сарадњу по питању безбедности и сигурности“, рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара на заједничкој конференцији с министром спољних послова Велике Британије колико ће компликација у односима двеjу земаља направити чињеница да Британија напушта ЕУ.

Он је навео да је чињеница да је Британија присутна на Западном Балкану много дуже од педесет или стотину година, те да је та земља Србији потребна као стуб стабилности и као држава која ће увек пружати подршку стабилности региона.

Борис Џонсон и Ивица Дачић - Sputnik Србија
Џонсон у Београду: Британија подржава европски пут Србије

„Стабилност региона је кључна ствар за све нас овде и изузетно дубоко сам захвалан Борису Џонсону и Великој Британији што подржавају ту политику“, рекао је Вучић.

Џонсон: Наставићемо да подржавамо Србију на путу ка ЕУ

Борис Џонсон је изјавио да излазак Велике Британије из Европске уније не значи да напушта Европу, и да остаје посвећена пријатељским односима са европским земљама, попут Србије, поручивши да ће наставити да је подржава на путу ка ЕУ.

Џонсон је после састанка са Вучићем истакао да је фасциниран како се град променио у односу на његову посету пре 17 година, како је Србија напредовала, политички и економски.

Он је честитао премијеру Вучићу и похвалио вођство које показује у нормализацији односа са са Приштином, као и пружању подршке Босни и Херцеговини.

Џонсон је додао да жели да се интензивирају односи Србије и Велике Британије на свим нивоима, додајући да је веома много инвеститора из те земље узбуђено због могућности да дођу и раде у Србији.

Шеф дипломатије Велике Британије Борис Џонсон - Sputnik Србија
Џонсон: Лондон ће пратити рад Специјалног суда за ОВК

„Остајемо пријатељи Србије и захвалан сам што сте рекли да ћемо да појачавамо и интензивирамо наше односе на свим нивоима“, рекао је Џонсон.

Он је додао да је имао веома занимљив разговор са министром унутрашњих послова у вези са разменом стручности из области правосуђа, борбе против организованог криминала и решавању проблема миграција.

Џонсон је рекао и да је са министром културе потписан меморандум о разумевању, на основу којег ће Велика Британија да преузме више турбо-фолк музике.

„Чуо сам и да је серија ’Мућке‘ велики хит у Србији“, рекао је Џонсон.

Он је као пример како две земље могу да сарађују и постижу све више навео двојицу најбољих тенисера Ендија Марија и Новака Ђоковића.

Премијер Србије је на тај коментар додао да смо у Србији веома срећни због великог успеха Ендија Марија, али да је сигуран да ће Новак да га веома брзо стигне, на шта му је Џонсон одговорио да је претпоставио да ће чути такав коментар.

„Ово је старо пријатељство које је продуктивно. То је однос који је у порасту и одушевљен сам што сам у Бегораду да надограђујем то пријатељство“, закључио је Џонсон.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала