Зашто је Коен био тако величанствен

© REUTERS / Luke MacGregorЛеонард Коен
Леонард Коен - Sputnik Србија
Пратите нас
Коенову поезију први у региону преводили су угледни српски писци Давид Албахари и Владислав Бајац, који је касније као издавач, али и пријатељ, објављивао његова дела. „Осим мојих најближих у породици, он је био једнини човек кога сам бесконачно волео“, каже Бајац за Спутњик.

„Човеков мозак почне да ради на другачији начин кад се оваква ствар догоди, почнете да мерите вредности, да упоређујете, али схватите да је једна песничка и делимично музичка громада нестала и да ће настати велика празнина зато што је он трајао толико дуго. Мали је број људи у књижевности и музици који је толико трајао без падова, а када их је било, а ми их нисмо приметили, он је био први који је рекао — ово није добро. Или би сумњао у то што је урадио. У тренуцима сувереног владања оним што ради, говорио ми је како не схвата зашто толико људи воли то што ради. Такве реченице у стиховима и ван њих су његова суштина. Зато је Коен тако величанствен“, каже Бајац.

Леонард Коен - Sputnik Србија
Зашто смо волели Коена

Он додаје да је преводилац вероватно најдубиознији читалац који учествује у нечијем потпуно интимном доживљају, посебно ако за њега везује и уметничке емоције. Ја сам имао и другачије емоције према Коену, па се плашим да нисам објективан, али он је аутор који себе никада није мистификовао, чему је и мене научио, каже Бајац.

„У те младе дане кад смо се упознали био сам довољно паметан да прихватим оно што зна неко паметнији. Када се понашате у складу с тим, остајете нормалан, скроман човек. Он је то био целог живота. У последњем интервјуу новинару ’Њујоркера‘, који га је посетио код куће неколико недеља пред смрт, препознао сам реченице којима себе демистификује. Прекида интервју питањем: ’Хоћете ли можда јабуку, да нешто попијете, имам нешто да вам понудим да поједете‘, он је заиста нестварно биће. И када би желео да га мистификујем, не могу да га мистификујем“, каже Бајац за Спутњик.

Леонард Коен преминуо је синоћ у 82. години.

Током каријере објавио је 14. албума и добио је око 40 награда, што за поезију што за музику.

У Рокенрол кућу славних примљен је 2008, а Греми за животно дело добио је 2010. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала