Британија: Живеће НАТО

© AFP 2023 / Petras MalukasЗаставе САД и НАТО
Заставе САД и НАТО - Sputnik Србија
Пратите нас
Шиф британског Генералштаба Стјуарт Пич сматра да ће НАТО наставити да постоји упркос критикама новоизабраног председника САД Доналда Трампа.

Трамп је током предизборне кампање говорио да САД НАТО-у плаћа више него све остале чланице, те да би то требало да се у будућности промени.

Америчка база Рамштјан у Немачкој - Sputnik Србија
НАТО се боји да ће Трамп повући америчку војску из Европе

Истовремено, генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг упозоравао је Трампа да ово није најбољи тренутак да САД окрену леђа НАТО-у, будући да је управо овај тренутак један од најтежих за безбедност ЕУ.

„НАТО је веома чврста и стабилна организација. Она осигурава колективну безбедност и сматрам да је јако важно да сви поштују своје обавезе. Сигуран сам да ће сви то учинити уколико то буде било неопходно“, рекао је Пич.

Он је такође сигуран да ће новоименовани шеф уједињеног комитета америчке војске наставити да подржава постојање НАТО-а.

„Имамо јако дубоке односе са САД када је реч о војној сарадњи. Те везе су сигурне и оне ће такве и остати. Избор Трампа на место председника је само једна епизода у америчкој историји“, рекао је Пич.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала