Федерације новинара подржале Спутњик након резолуције ЕП

© Sputnik / Игорь Руссак / Уђи у базу фотографијаСпутњик
Спутњик - Sputnik Србија
Пратите нас
Међународна федерација новинара и Европска федерација новинара подржале су агенцију Спутњик поводом резолуције о супротстављању руским медијима коју је у среду усвојио Европски парламент.

У среду је Европски парламент усвојио резолуцију под називом „Стратешке комуникације ЕУ као супротстављање пропаганди трећих страна“, у којој постоји низ одредби које готово предлажу да се уведе цензура руских медија. 

„Европска федерација новинара је осудила резолуцију као корак ’демонизације и цензуре‘, као и развијање реторике Хладног рата и критиковала је невероватно упоређивање руских медија са терористичком организацијом ДАЕШ“, наведено је у саопштењу те организације. 

Европски парламент - Sputnik Србија
Европски парламент: Главни непријатељи су ДАЕШ, Спутњик и РТ

Председник Међународне федерације новинара Филип Леру је упутио Спутњику званично писмо у којем је изразио подршку као одговор на писмо агенције са потписом главне уреднице Маргарите Симоњан у којем се тражи подршка међународних организација — Уједињених нација, Унеска, ОЕБС-а и „Репортера без граница“. 

Леру је у среду у коментару за РИА Новости навео да је за резолуцију гласало 304 од 691 посланика (179 је било против, а уздржаних је било 208) и оценио да је то одличан показатељ ситуације. 

Он је навео да документ спомиње конкретне руске медије — РТ и Спутњик, што је, према његовој оцени, веома необично. 

Тим медијима, рекао је Леру, треба да буде пружена могућност да се заштите од таквих оптужби пред Европским парламентом. 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала