„Беркут“ прекорачио овлашћења током Мајдана

© SputnikВиктор Јанукович
Виктор Јанукович - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши председник Украјине Виктор Јанукович изјавио је на саслушању путем видео-линка из Ростова на Дону у Русији да је „Беркут“ прекорачио овлашћења током разбијања митинга у Кијеву 30. новембра 2013. године.
Виктор Јанукович - Sputnik Србија
Јанукович у Украјини оптужен за издају

„По мом мишљењу, ’Беркут‘ је прекорачио своја овлашћења, али је то моја тачка гледишта и њу треба да потврди истрага“, рекао је Јанукович.

Према Јануковичевим речима, у тренутку разбијања демонстрација на Мајдану су се налазили углавном екстремни демонстранти, који су провоцирали припаднике украјинских специјалних снага „Беркут“.

Он је током саслушања путем видео-линка допустио могућност да је у те акције био умешан шеф његове администрације Сергеј Левочкин.

У сваком случају, Јанукович не зна ко је давао оружје полицији током нереда у Кијеву. Он је додао да су олигарси и припадници ултрадесничарских и националистичких покрета криви за догађаје из 2014. године.

У сукобима на главном кијевском тргу Мајдану — Тргу независности — у фебруару 2014. године, током којих је опозиција користила ватрено оружје и „молотовљеве коктеле“, погинуло је више десетина људи са обе стране.

Актуелна украјинска власт тврди да су за та убиства одговорни њен политички опонент Виктор Јанукович и специјални одред полиције „Беркут“. Јанукович и сарадници одреда негирају кривицу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала