Сеул: Стотине хиљада демонстраната тражи смену председнице (видео)

© AFP 2023 / JUNG Yeon-JeПротести у Сеулу
Протести у Сеулу - Sputnik Србија
Пратите нас
Стотине хиљада демонстраната окупило се на улицама Сеула, шесту недељу за редом, захтевајући оставку председнице Јужне Кореје Парк Гуен Хје због умешаности у корупцијски скандал.

Како преноси АФП, протест је организован неколико сати након што су опозиционе странке у тој земљи предале захтев за смену јужнокорејске председнице, о којем ће посланици гласати следећег петка, јер демонстранти захтевају да она одмах оде са те функције.

Захтев за смену председнице потписала је 171 особа, а како би он био усвојен потребна је двотрећинска већина у Парламенту, што значи да тај захтев треба да подрже и посланици владајуће странке председнице Јужне Кореје.

Председница Јужне Кореје Парк Геун Хје тражила је 29. новембра од Парламента те земље да пронађе начин да она оде са власти због умешаности у корупциони скандал и одлучи када би то требало да се догоди.

Протест против власти у Јужној Кореји - Sputnik Србија
Сеул: Десетине хиљада људи тражи оставку председнице (видео)

Она је тада додала да ће сићи са власти у складу са законом када се пронађе начин да се промени администрација на миран начин и да се смањи могућност политичких немира и вакуума после разговора владајућих и опозиционих странака.

Јужнокорејска Демократска партија одбила је понуду председнице назвавши је завером како би се избегло да она буде подвргнута провери поверења, пренела је новинска агенција „Јонхап“.

Парк Геун Хје се због корупционог скандала извинила два пута, али је до сада одбијала позиве јавности да поднесе оставку.

У средишту скандала нашла се Цои Су Сил, пријатељица и сарадница председнице Парк Геун Хје, која је ухапшена због преваре и злоупотребе службеног положаја.

Она је оптужена да је утицала на Парк Геун Хје како би индустријске компаније навела да улажу у сумњиве фондове, а тај новац је потом користила за личне потребе.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала