Уловљен питон који је појео три јелена (видео)

© Јутјуб/PatrynWorldLatestNewБурмански питон
Бурмански питон - Sputnik Србија
Пратите нас
Бурмански питони као инвазивна врста на Флориди стварају велике проблеме аутохтоним врстама животиња које живе на подручју националног парка Еверглејд.

Све је почело 1992. године када је то подручје погодио ураган Ендру, који је између осталог уништио неколико фарми питона на којима су узгајане змије, које је требало да се држе као кућни љубимци. 

Уместо као љубимци у нечијим домовима, змије су завршиле у мочварама на подручју парка. Такође, пуштање змија у природу наставили су и неодговорни власници који су се заситили својих љубимаца, преноси хрватски портал „Индекс“.

Будући да је реч о врсти која тамо практично нема природног непријатеља, толико су се намножиле да су почеле озбиљно да угрожавају аутохтоне врсте којима прети изумирање.

Ионако забринуте чуваре и екологе најновије откриће, које су пронашли у огромној, четири метра дугој и 47,6 килограма тешкој змији, још је више шокирало. 

Зашто? Иако се зна да бурмански питони те величине могу да прогутају јелена, никад до тада на подручју Еверглејда није пронађена змија која је у себи скривала чак њих три. 

Стручњаци који се баве њиховим проучавањем претпостављају како је змија сваку од животиња појела у различито време, током периода од 90 дана. 

„Такав временски размак некоме се може чинити довољно дугим, али заправо је јако необично да змија у релативно кратко време поједе три тако велика оброка“, изјавио је за „Лајв сајнес“ Скот Бобак, професор биологије на факултету Дикинсон, који је проучавао конкретну змију.

„Ако знамо да је питон способан да поједе три јелена за три месеца, питам се шта и колико могу да поједу, а ми то још не знамо“, забринуто ће Бобак, поготово јер се ни не зна колико бурманских питона на подручју Еверглејда заправо има. Грубе процене указују на то да има од 100.000 до 300.000 змија!

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала