Парламент Молдавије одобрио отварање канцеларије НАТО-а

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаЖена умотана у заставу Молдавије
Жена умотана у заставу Молдавије - Sputnik Србија
Пратите нас
Парламент Молдавије у петак је ратификовао споразум о отварању бироа за везу НАТО-а у Кишињеву, који су раније у Бриселу потписали молдавски премијер Павел Филип и генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.
Навијачи на мечу Фрнацуска - Исланд у Рејкјавику - Sputnik Србија
Избори у свету: Држ‘ се Путина и победићеш

За документ је гласало 59 молдавских посланика. Против су се изјаснили припадници опозиције — социјалисти и комунисти. 

У нацрту закона се објашњава да ће „биро за везу НАТО-а подржавати и ширити учешће Молдавије у свим програмима сарадње са Алијансом“. 

„Молдавија је заинтересована за наставак политичког дијалога и практичне сарадње са НАТО-ом у многим сферама. То се тиче реформисања сектора безбедности и одбране Молдавије, супротстављања новим претњама безбедности, укључујући сајбер безбедност, реформисања и модернизације оружаних снага“, наведено је у тексту документа. 

Москва - Sputnik Србија
Окрећу ли се Бугарска и Молдавија Русији

Посланик социјалиста Влад Батринча поставио је питање не противречи ли „стварање инфраструктуре НАТО-а, како је то предвиђено у том споразуму“ неутралном статусу Молдавије. Он је такође скренуо пажњу на противречно деловање посланика који су пролетос потписали документ према којем је Молдавија неутрална држава. 

„Није потребно обмањивати грађане да је НАТО дипломатски блок. НАТО је војно-политички блок“, навео је Батринча.

Министар правде Молдавије Владимир Чеботар изјавио је, представљајући нацрт закона, да споразум нема војни карактер, већ да је искључиво цивилни.

Раније је новоизабрани председник Молдавије Игор Додон такође критиковао споразум о отварању канцеларије НАТО-а у Кишињеву, наводећи да „намерава да се супротстави било каквим покушајима увлачења Републике у војне блокове“. 


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала