Француска би могла да открије део тајних докумената о париским нападима

© REUTERS / Eric GaillardСпецијална операција француске полиције
Специјална операција француске полиције - Sputnik Србија
Пратите нас
Комисија за поверљива питања националне безбедности Француске одобрила је да се делимично открију документи са ознаком „војна тајна“ о истрази у вези са новембарским терористичким нападима из 2015. године у Паризу, преноси агенција Ројтерс.

Сада је одлука на министрима унутрашњих послова и одбране, изјавио је адвокат великог броја жртава терористичког напада Оливије Морис, који је иступио са иницијативом да тајна документа постану доступна јавности.

Франсоа Оланд испред градске куће Сент Етјена де Рувари - Sputnik Србија
Оланд: Исламистичка претња никад није била већа (видео)

Морис сматра да ће власти дозволити приступ информацијама које се тичу терориста-самоубица и циљева терориста, пре свега концертне сале „Батаклан“, где је напад, највероватније, планиран још 2009. године, што до сада није доказано. 

Тринаестог новембра 2015. године увече три координисане групе терориста извршиле су серију напада у Паризу и његовом најближем предграђу Сен Денију. Троје џихадиста активирало је „самоубилачки прслук“ код стадиона „Стад де Франс“, где је у току био фудбалски меч репрезентација Француске и Немачке. 

Друга група напала је кафиће и ресторане на североистоку Париза. Трећа група терориста држала је терористе у дворани „Батаклан“. У нападима је погинуло 130 људи, а више од 350 особа је рањено. 


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала