Могући јачи земљотреси у Хрватској

© AFP 2023 / Sam Yeh Земљотрес
Земљотрес - Sputnik Србија
Пратите нас
Могуће је да након земљотреса у петак у Хрватској и Босни и Херцеговини уследи још јачи потрес, пише хрватски портал „Индекс“.

Како наводи портал, дежурни сеизмолог Геофизичког завода Природно-математичког факултета Сњежан Преломник рекао је да ће се сигурно десити накнадни потреси.

„С обзиром на јачину потреса, могуће су мање штете. Остаје да пратимо ситуацију. Услед оваквог потреса, могуће је да се догоде и слабији. Тешко је рећи да ли ће уследити и јачи потрес. Не може се рећи да ли је ово био претходни потрес или најјачи, али с обзиром на јачину потреса, сигурно ће се десити и накнадни потреси“, сматра Преломник.

Земљотрес - Sputnik Србија
Земљотрес од 4,3 степена погодио југ Босне и Херцеговине

Из сеизмолошке службе су позвали грађане да не паниче и додали да је Сплит међу најугроженијим подручјима. Ипак, нема опасности од цунамија.

Потрес магнитуде 4,7 по Рихтеру у 13.58 сати затресао је Хрватску, а осетио се и у суседној БиХ.

Према информацијама Европско-медитеранске геолошке службе (ЕМСЦ) епицентар је био у Јадранском мору на дубини од 10 километара, три километра западно од Слатина на Чиову, односно 11 километара од Сплита.

Земљотрес широких размера се осетио и у БиХ, а тресло се и у Сарајеву.

Републички сеизмолошки завод Србије објавио је најпре да су два јака потреса, од 5,0 и 5,1 Рихтерове скале, погодила у петак после подне подручје северозападног Балкана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала