Чуркин објаснио неке ствари америчкој „Мајци Терези“

© AP Photo / John MinchilloПостоянный представитель России в ООН Виталий Чуркин
Постоянный представитель России в ООН Виталий Чуркин - Sputnik Србија
Пратите нас
Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин подсетио је своју америчку колегиницу Саманту Пауер на неке ствари из прошлости њене земље као одговор на то што је на седници Савета безбедности она покушала да постиди Русију и Сирију за наводне злочине у Алепу.
Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин - Sputnik Србија
Чуркин: УН лоше разрадио план извлачења цивила из Алепа

Током говора Саманта Пауер је изјавила да ће ситуација у Алепу бити стављена у исти кош са догађајима у светској историји који представљају савремени појам зла, и да ће оставити мрље на савести друштва. Она је навела примере: напад гасом на ирачке Курде 1988. године, геноцид у Руанди 1994. године и масакр у Сребреници 1993. године.

„Ваше барел-бомбе, минобацачи и ваздушни удари омогућили су милицији у Алепу да опколи десетине хиљада цивила у вашем све ужем обручу. Треба да вас је срамота за то“, изјавила је Пауерова.

Руски дипломата је одговорио да он не би желео да подсећа „западни трио“ на њихову улогу у настанку терористичке организације ДАЕШ за време инвазије Ирака 2003. године и у ескалацији сиријске кризе.

Чуркин је на оптужбе Пауерове да се у сиријском граду Алепу чине злочини над цивилима рекао да америчка амбасадорка није у позицији да наступа „као да је Мајка Тереза“ јер, како је истакао, представља земљу са слабим резултатима на пољу поштовања људских права.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала