Китаровићева: Нема усташтва у Хрватској, оптужбе Србије неприхватљиве

© WikipediaКолинда Грабар Китаровић, председница Хрватске
Колинда Грабар Китаровић, председница Хрватске - Sputnik Србија
Пратите нас
Председница Колинда Грабар Китаровић тврди да у Хрватској нема усташтва и да су оптужбе и тврдње Србије на рачун Хрватске неприхватљиве, када је реч о блокади Поглавља 26 у преговорима о приступању наше земље ЕУ, те додала да то не значи непријатељство Загреба према Београду.

Она је, коментаришући поруке из Београда након хрватске блокаде поглавља, рекла да се „агресивном реториком и перформансима не може ући у Европску унију, већ испуњавањем критеријума“, пренела је агенција Хина.

Загреб, Хрватска - Sputnik Србија
Хрватска: Србија да реши питање заштите националних мањина

Сматра неприхватљивим то што државни врх Србије Хрватску назива свакојаким именима.

„У Хрватској нема усташтва и таква агресивна реторика Србије, рекла бих чак и реторичка агресија на Хрватску, само је дистракција од чињенице да Србија у овом тренутку једноставно није спремна када је реч о испуњавању критеријума. Ми не тражимо ништа друго него да се испуне критеријуми које је Србија преузела“, рекла је Китаровићева.

Навела је и да је Хрватска морала да испуни критеријуме за чланство у ЕУ, додавши да је хрватска рука за сарадњу и помоћ и даље испружена.

„Међутим не можемо инсистирати нити више нити мање од онога што критеријуми јесу. Мислим да то мора да схвати и ЕУ, која једино на тај начин може да задржи свој кредибилитет, да има једнаке критеријуме према свима“, рекла је хрватска председница.

Подсетила је како је својевремено водила хрватске преговоре за чланство у ЕУ, као и да је понудила савет колегама у Србији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала