Сиријска влада предала доказе да је ДАЕШ користио хемијско оружје

© AFP 2023 / JM LOPEZ Волонтери учествују у симулацији реаговања на хемијски напад у северном сиријском граду Алепу
Волонтери учествују у симулацији реаговања на хемијски напад у северном сиријском граду Алепу - Sputnik Србија
Пратите нас
Сиријска влада предала је представницима међународне мисије Организације за забрану хемијског оружја доказе да су милитанти користили хемијски гас иперит, саопштио је портпарол сиријског националног органа за спровођење Конвенције о забрани хемијског оружја Самер Абас.

„Представили смо мисији све документе, који су проверени и прихваћени. Мисија ће поново доћи у Сирију да прикупи узорке које ће касније анализирати“, рекао је Абас. Ради се о узорцима које су прикупили стручњаци Министарства одбране Русије a који сведоче да је 31. октобра 2016. године у селу Марет Ум Хауш у области Африн провинције Алеп коришћена минобацачка граната калибра 240 милиметара испуњена иперитом, објаснио је представник сиријског органа.

Складиште хемијског оружја - Sputnik Србија
Могућа истрага о употреби хемијског оружја у Алепу

Мисија је усвојила само материјалне доказе за организацију истраживања, а материјални докази (узорци), пломбирани су и остављени на чување Сиријцима до разрешења финансијских тешкоћа за испоруку чартер летом у Хаг. Процењено време за испоруку узорака је јануар 2017.

Мисија је радила на званични захтев сиријске владе од 12. децембра у Дамаску. У њеном саставу налазе се инспектори из САД, Велике Британије, Аустралије, Словачке и Словеније.

Представници мисије након предаје доказа нису давали коментаре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала