Савет Европе: Србија треба да усвоји законе о несталим бебама и о исплати штедиша

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINСавет Европе
Савет Европе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Комитет министара Савета Европе позвао је Србију да у предвиђеним роковима крајем ове, односно почетком наредне године усвоји законе о несталим бебама и исплати девизних штедиша из других република, у складу са пресудама Европског суда за људска права који је наложио њихово доношење, саопштено је данас из Савета Европе.

Комитет је најавио да ће поново разматрати докле је Србија стигла у извршењу пресуде Алишић и други против Србије и Словеније (случај старе девизне штедње) и пресуде у случају Зорице Јовановић против Србије (случај нестале бебе), наведено је у саопштењу.

Комитет министара је након децембарског састанка позвао Србију да усвоји нацрт закона у најављеним роковима, а у случају да до тога не дође, Секретаријат Савета Европе ће израдити привремену резолуцију о неизвршењу тих пресуда.

Скупштина Србије - Sputnik Србија
Србија усваја закон о несталим бебама до краја године

Када је у питању случај несталих беба, предлог закона се налази у скупштинској процедури, те од Скупштине Србије зависи када ће се наћи на дневном реду за усвајање.

Европски суд за људска права пресудио је у марту 2013. године да Србија мора да исплати Зорици Јовановић 10.000 евра на име нематеријалне штете и да јој обезбеди информације о судбини њеног новорођенчета, које је нестало из породилишта у Ћуприји 1983. године, као и да мора да усвоји закон који ће регулисати процедуре у истим или сличним случајевима.

Европски суд за људска права пресудио је 2014. године да су Србија и Словенија дужне да штедишама врате стару девизну уштеђевину депоновану у некадашњој Љубљанској банци и београдској Инвест банци под истим условима који су важили за њихове држављане.

Србија је крајем октобра Савету Европе доставила акциони план у којем се наводи да ће се нацрт закона о обештећењу штедиша наћи у скупштинској процедури крајем децембра или почетком јануара следеће године.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала