Резолуција Украјине о Криму: Србија гласала против

© AP Photo / Bebeto MatthewsГенерална скупштина УН
Генерална скупштина УН - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију којом се позива на међународно посматрање ситуације у области људских права на Криму.
Уједињене нације - Sputnik Србија
Украјина спрема нову резолуцију о Криму за УН

Аутор нацрта резолуције је Украјина. Нацрт је на гласању добио подршку 70 земаља, 26 је било против, а 77 уздржаних. Свој глас за нацрт дала је већина европских држава, као и САД, а против су биле Русија, Србија, Кина, Индија, ЈАР, Јерменија, Куба, Казахстан, Белорусија и низ других земаља.

У резолуцији се од генералног секретара УН тражи да пронађе начин за приступ међународних посматрачких мисија за људска права на Крим.

У документу се позива Русија да обезбеди приступ на Крим међународним мисијама и невладиним организацијама за људска права. Наводи се да је „међународно присуство на Криму неопходно да би се спречило даље погоршање ситуације“.

У документу се осуђују „повреде права становника Крима“ укључујући и „кримске Татаре, као и Украјинце и лица која припадају другим етничким и верским групама“.

Раније је Министарство спољних послова Русије назвао документ који је предложио Кијев „бескорисним пропагандним летком“ који нема никакве везе са реалном ситуацијом на полуострву и интересима њених становника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала