Убица руског амбасадора повезан са пучистима

© AP Photo / Burhan OzbiliciМевлут Мерт Алтинташ, убица руског амбасадора Андреја Карлова, након убиства у галерији у Анкари
Мевлут Мерт Алтинташ, убица руског амбасадора Андреја Карлова, након убиства у галерији у Анкари - Sputnik Србија
Пратите нас
Истрага о убиству руског амбасадора у Турској Андреја Карлова открила је да је његов убица имао контакте са полицајцима који су отпуштени након покушаја државног удара у Турској у јулу ове године.
Човек који је напао руског амбасадора Андреја Карлова у Анкари, Турска - Sputnik Србија
Убица руског амбасадора турски полицајац

Карлова је у понедељак на отварању изложбе убио турски полицајац ван дужности Мевлут Мерт Алтинташ. Још три особе су рањене у пуцњави. Министарство спољних послова Русије оценило је тај напад као терористички.

Истрага је открила да је убица руског амбасадора контактирао неколицину људи који су користили програм за размену шифрованих порука „Бајлок“, који су користили припадници групе која подржава исламистичког проповедника Фетулаха Гулена, јавила је турска новинска агенција „Анадолија“.

Припадници полиције поред зграде амбасаде Турске у Москви - Sputnik Србија
Русија започиње истрагу, стручњаци стигли у Анкару

Канцеларија главног тужиоца у Анкари прегледала је податке са мобилног телефона убице руског амбасадора заједно са руским експертима из московске полиције, саопштила је агенција „Анадолија“, позивајући се на изворе у полицији.

Пет припадника полиције, као и полицијски комесар и његов заменик, који су користили тај програм за шифровање и који су отпуштени након покушаја пуча 15. јула, били су међу контактима Мевлута Алтинташа. Тренутно су под истрагом њихове везе са Алтинташем.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала