Нетанјаху добио подршку Трамповог тима против резолуције УН

© AP Photo / Sebastian ScheinerПремијер Израела Бењамин Нетанјаху
Премијер Израела Бењамин Нетанјаху - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Израела Бенијамин Нетанјаху саопштио је да је добио обећање утицајних америчких конгресмена и представника будуће администрације Доналда Трампа да ће уложити сва средства како би се оборила резолуција Савета безбедности УН против изградње израелских насеља на палестинској територији.
Доналд Трамп - Sputnik Србија
Трамп о СБ УН и Израелу: Биће другачије после 20. јануара

„Разговарао сам у петак с многим америчким лидерима и било ми је драго да чујем од чланова Конгреса, како демократа, тако и републиканаца, да ће се свим средствима којима располажу борити против ове одлуке. Исто сам чуо и од наших пријатеља у будућој администрацији“, рекао је Нетанјаху. 

Амерички саговорници, према речима Нетанијахуа, обећали су да ће увести законе који би кажњавали земље и организације које покушавају да нанесу штету Израелу. 

„Они говоре да се то односи и на Уједињене нације које, подсећам, добијају четвртину, 25 одсто свог буџета од САД“, рекао је Нетанјаху. 

„Резолуција УН која је усвојена јуче – то је лабудова песма старог света који се пристрасно односи према Израелу. Ступамо у нову еру. Како је јуче рекао новоизабрани председник Трамп, то ће се догодити много брже него што људи мисле. У новој ери цена за оне који покушавају да нашкоде Израелу биће много већа и њу ће тражити не само САД него и Израел“, запретио је израелски премијер. 

Билборд са заставама Америке и Израела - Sputnik Србија
САД одбациле јединог блискоисточног пријатеља

Нетанјаху је изјавио да ће његова земља преиспитати своје односе с Уједињеним нацијама.

„Наложио сам Министарству иностраних послова да током месец дана преиспита све наше контакте с УН, укључујући израелско финансирање установа УН и присуство представника УН у Израелу“, рекао је Нетанјаху. 

Из протеста отказана посета украјинског премијера

Израелски премијер је из протеста отказао и посету украјинског премијера Владимира Гројсмана планиран за следећу седмицу, саопштио је у суботу израелски интернет портал „Вај-нет“.

„Одлука да се откаже посета донета је у знак протеста због тога што је Украјина, иначе пријатељски настројена према Израелу, гласала за подршку резолуцији Савета безбедности УН“, наведено је у тексту у којем није наведен извор информације. 

Савет безбедности у петак је усвојио резолуцију која захтева од израела да прекине изградњу насеља на окупираним палестинским територијама, међу којима је и Источни Јерусалим.

Без обзира на бројне апеле Израела, Сједињене Америчке Државе су се, супротно уобичајеној пракси, уздржале од гласања, не уложивши вето на нацрт, због чега је он усвојен. Канцеларија Нетанјахуа је у петак саопштила да неће поштовати резолуцију. 

 

 


Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала