Пакистан ослободио 220 индијских рибара

© AFP 2023 / ARUN SANKARИндијска застава
Индијска застава - Sputnik Србија
Пратите нас
Пакистан је данас ослободио 220 индијских рибара у гесту добре воље да би се смањиле тензије са суседном Индијом, саопштили су званичници Пакистана, а преноси Ројтерс.

Рибари су ухапшени пре више од годину дана због уласка у пакистанске воде у Арапском мору, где је граница двеју земаља нејасна.

Индијска застава - Sputnik Србија
Индија: Пакистан је терористичка држава

„Имамо укупно 518 индијских рибара, од којих је 220 данас ослобођено у гесту добре воље пакистанске владе. У следећој фази, која ће бити реализована 5. јануара, ослободићемо још 219 рибара“, рекао је полицијски званичник Ројтерсу.

Односи Индије и Пакистана су оптерећени од државног удара који је извела индијска војска у Кашмиру почетком јула, а у септембру су милитанти убили 18 војника у индијској војној бази, наводи британска агенција.

„Ценимо гест добре воље Пакистана, али очекујемо сличне реципрочне мере од Индије, која држи у затворима 156 Пакистанаца, међу којима је и 13 деце“, рекао је председник пакистанске организације за права рибара.

Конвенција УН која се односи на законе мора, предвиђа да рибари који пређу у територијалне воде друге земље могу да буду упозорени, али не и ухапшени.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала