Путин и Асад задовољни увођењем примирја у Сирији

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Уђи у базу фотографијаПредседници Русије и Сирије Владимир Путин и Башар ел Асад
Председници Русије и Сирије Владимир Путин и Башар ел Асад - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин и сиријски лидер Башар ел Асад разговарали су о договореном прекиду ватре који ће ступити вечерас на снагу и преласку ка политичком решавању конфликта, саопштено је из прес-службе Кремља.

Како се наводи, двојица председника разговарали су телефоном, а истакнуто је велико задовољство заједничким напоримa Русије и Турске у постизању договора о увођењу примирја.

Амбасада Русије у Дамаску - Sputnik Србија
Нови напад на руску амбасаду у Дамаску

Такође, Путин и Асад су се сложили да ће почетак преговора у Астани дати нови импулс ка проналаску коначног решења сиријског конфликта.

Истовремено, министар спољних послова Сирије Валид Муалем је рекао да Сирија верује гаранцијама Русије о спровођењу примирја, будући да је Москва савезник Дамаска у борби против тероризма, док не верује Турској.

Он такође верује да примирје представља реалну шансу да се криза реши политичким путем.

САД: Надамо се очувању примирја

Специјални изасланик ЕУ за Сирију Стафан де Мистура - Sputnik Србија
Де Мистура: Споразум о примирју у Сирији спасиће животе многих цивила

Сједињене Америчке Државе су изразиле наду да ће све стране конфликта у Сирији поштовати режим прекида ватре, саопштено је из Стејт департмента.

„Вести о увођењу прекида ватре су изузетно позитиван сигнал. Надамо се да ће примирје бити у потпуности реализовано, као и да ће га све стране поштовати“, наводи се у писменој изјавио представника Марка Тонера.

Он је подсетио да САД сматрају да сиријски конфликт није могуће решити војним путем, те да поздрављају било који напор када је реч о очувању живота цивила.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала