Дачић за Спутњик: Гестови су важнији од изјава

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографија"Њима би изгледа више одговарало да дође до сукоба Жандармерије и значајног дела Бошњака у Новом Пазару уместо мирног и договорног решавања проблема"
Њима би изгледа више одговарало да дође до сукоба Жандармерије и значајног дела Бошњака у Новом Пазару уместо мирног и договорног решавања проблема - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија води мирољубиву и добронамерну државну политику у региону, изјавио за Спутњик министар спољних послова Ивица Дачић поводом изјава из Македоније да политичари треба да буду одговорни и да не руше пријатељство између Београда и Скопља.

„Никада нисмо први провоцирали сукобе али смо увек спремни да заштитимо наше државне и националне интересе. Никада нисмо учинили ништа на штету Македоније и осталих суседа али нисмо увек наилазили на њихов позитиван однос према интересима Србије, нарочито када је у питању Косово и Метохија, а гестови су много важнији од декларативних изјава“, рекао је Дачић у изјави за Спутњик.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић учествује на специјалном догађају „Десет година: Србија, НАТО, Партнерство за мир“ који се одржава у оквиру шестог Безбедносног форума. - Sputnik Србија
Дачић: Треба ли да подсећам колеге у Скопљу...

Шеф српске дипломатије рекао је раније у интервјуу агенцији Бета да ће Србија играти конструктивну улогу у решавању проблема у региону, али да би могла да гласа против интереса суседних земаља које нису подржале Србију у за њу важним питањима, као што су признање Косова или његово чланство у Унеску.

Он је напоменуо да то није освета већ политика реципроцитета и да Србија никоме неће дозволити да је понижава.

„Ја једва чекам када ће се појавити у међународним организацијама неки став који је важан за Македонију, за Црну Гору, па ћемо да видимо како ће се Србија поставити", рекао је Дачић у интервјуу.

На Дачићеве речи реаговало је Министарство спољних послова Македоније, указујући да политичари треба да буду одговорни и да не руше пријатељство између Македоније и Србије, са чим се сложио и шеф српске дипломатије.

Дачић је додао да је дубоко уверен у потребу пријатељских односа са Македонијом, али да не може да се прави да не види да је Македонија признала Косово и гласала за пријем Косова у Унеско, док је Србија признала Македонију под уставним именом, што је најважније државно питање Македоније, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала