Какве су шансе да нам изруче Харадинаја

© Фото : www.facebook.com/Ramush1HaradinajРамуш Харадинај, лидер Алијансе за будућност Косова
Рамуш Харадинај, лидер Алијансе за будућност Косова - Sputnik Србија
Пратите нас
Изручење Рамуша Харадинаја Србији је научна фантастика зато што светом не управља правда него сила, каже Тома Фила.

Србија је на основу нових доказа о злочинима Рамуша Харадинаја затражила његово изручење од Француске, међутим, правници који су упознати са досадашњим процесима за ратне злочине сумњају да ће се бивши лидер ОВК наћи у српским затворима.

Премијер Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Право пре политике, тражићемо изручење Харадинаја

Бивши српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже за Спутњик да је скептичан када је у питању изручење Харадинаја Србији, без обзира на снагу нових доказа.

„Они ће пре да га изруче Косову, односно њиховом суду за ратне злочине, него нама. То је моја процена, полазећи од искуства које смо имали. Имали смо случај Дивјак, кад је све било готово, био сам убеђен да ће да нам га испоруче, и десило се шта се десило“, каже Вукчевић.

Кад је реч о случају Харадинај, Вукчивић је рекао да је имао велики проблем јер је десетак сведока страдало и да су Тужилаштву за ратне злочине „на сваком кораку подметали ногу“.

Адвокат Тома Фила каже да ће Француска, ако процени да је основ за тражење изручења добар и да у Србији може да се очекује фер суђење, као и да политика није основ за изручење, изручити Рамуша Харадинаја.

Хапшење Харадинаја у Француској - Sputnik Србија
Снимак хапшења Рамуша Харадинаја у Француској

„Али то је научна фантастика зато што светом не управља правда него сила. Да је правда, не би се дешавало то око Хага, не би била бомбардована Србија и не бисмо добили санкције. Француска је ухапсила Харадинаја зато што он није слетео на аеродром ’Шарл де Гол‘ на коме га не би ухапсили. Ја сам велики песимиста што се тога тиче“, рекао је Фила за Спутњик.

Према његовим речима, оцена Азема Власија да се Харадинају не може два пута судити за исто дело не стоји, јер се потерница не односи на иста кривична дела за која му је суђено у Хагу.

„Основа ће бити да Запад признаје Косово као државу, а нас притиска да га признамо. Ниједна наша потерница до сада није испоштована почевши од Ејупа Ганића који је крив за убијање деце, војника без икаквог разлога, до било кога са Косова — Хашима Тачија и осталих. Никад није испоштована наша потерница, па неће бити ни сада“, сматра Фила.

Он додаје да постоји могућност да се Харадинају суди пред судом за злочине ОВК, али да ће „тај суд судити према налазима извештаја Дика Мартија, а тамо се не помиње име Рамуша Харадинаја“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала