Лавров: Састанак у Астани додатак преговорима у Женеви

© Sputnik / Alexey KudenkoШеф руске дипломатије Сергеј Лавров
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров и његов француски колега Жан Жак Еро разговарали су телефоном о ситуацији у Сирији, наводи се на сајту Министарства иностраних послова Русије.
Турска војска, Сирија - Sputnik Србија
Турска војска и побуњеници убили 32 припадника ДАЕШ-а у Сирији

„Руски министар информисао је саговорника о текућој ситуацији у Сирији, где је захваљујући гаранцијама Русије, Турске и Ирана успостављен режим прекида ватре који се у целини поштује и треба да послужи као основа за прелазак на политичко решавање кризе“, наводи се у саопштењу.

Осим тога, у разговору са шефом француске дипломатије Лавров је изјавио да састанак у Астани о Сирији треба да постане додатак дијалогу у Женеви, који треба да обједини оне који контролишу ситуацију „на земљи“.

За време телефонског разговора министри су се дотакли и проблема коришћења хемијског оружја у сиријском конфликту, као и могуће акције СБ УН.

Наведено је да је Лавров нагласио потребу да се свака реакција Савета безбедности темељи на установљеним чињеницама и да се избегава свака политизација „хемијског досијеа“ не само у Сирији, већ и у Ираку, Либији и другим државама региона.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала