Шта је Пленковић тачно рекао на пријему у СНВ

Пратите нас
Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је на пријему у Српском народном већу да се Хрватска бранила од „Милошевићеве агресије“, а не од „великосрпске агресије“, како је пренела већина медија у региону.

„Хрватска је чланица ЕУ и НАТО-а. Хрватска се одбранила у праведном и одбрамбеном ’Домовинском рату‘, где смо били жртва Милошевићеве агресије“, рекао је Пленковић на пријему у СНВ поводом Божића.

Премијер Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић прихватио Пленковићево извињење

Није јасно зашто се у извештајима већине регионалних медија на које се јуче позвао и Танјуг појавио термин „великосрпска“, који хрватски премијер није поменуо.

Забуне је могуће створило и саопштење хрватског министра спољних послова Давора Ива Штира, у којем се он позива на Пленковићево обраћање наводећи да је премијер споменуо одбрану од великосрпске агресије.

Чињеница је такође да је та синтагма о великосрпској агресији готово редовно коришћена од стране већине хрватских званичника, па и самог премијера.

Пленковић, међутим, тај термин није употребио на пријему којем су иначе присуствовали и министри његове владе, што ранијих година такође није био случај.

Танјуг није могао у Пленковићевом кабинету да добије коментар на питање да ли се то може схватити као промена реторике, односно да се одговорност и кривица са колективитета пребацују на одређену политику, односно на Милошевићеву политику.

Пленковић је иначе још рекао да су мањине уградиле важне аспекте програма ове Владе, а да хрватска држава поштује мањине и уложиће напоре да се живот мањина одвија на најбољи могући начин.

Председник ХДЗ-а Андреј Пленковић - Sputnik Србија
Хрватска жели да реши сва питања са Србијом

Пленковић је поручио да су божићни празници тренуци који у свим верницима изазивају највише љубави и солидарности, као и да су ти тренуци битни за однос Хрвата и српске националне мањине, али и свих других мањина.

„Видели сте да смо током 2016. године послали поруку толеранције и окренутости будућности“, рекао је Пленковић.

Он је указао да је 20. век био обележен трагедијама, због чега вам, како је рекао, налажем обавезу да у 2017. године покренемо процес суочавања с прошлошћу.

„Питања су се решавала током деведесетих година, а на нама је да тај процес на миран, законит начин сада започнемо и да се одредимо према свим питањима рецентне прошлости и да остваримо широки, друштвени и политички консензус“, истакао је Пленковић.

Он је истакао да је то став његове владе и изразио уверење да ће у том процесу представници српске и других мањина дати свој допринос.

Свим верницима је пожелео срећан Божић и угодне празнике, пуно здравља у 2017. у духу међусобне сарадње.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала