Кампанополис: Средњовековна земља чуда у Аргентини

© Фото : campanopolis.com.arКампанополис
Кампанополис - Sputnik Србија
Пратите нас
Аргентински милионер, који је умирао од рака, провео је последње године свог живота градећи јединствено „средњовековно“ село на периферији Буенос Ајреса.

Аргентински милионер Антонио Кампана, са дијагнозом терминалног рака, 1976. године одлучио је да прода сву своју имовину и проведе остатак свог живота радећи нешто пријатно. И упркос недостатку стручног образовања у тој области, окренуо се архитектури.

Así #campanopolis #medieval #paz #lugares #arboles #aldea #nikon #photography #d7000 #buenosaires #argentina @campanopolis

Фотографија корисника Pao (@paof5) дана 5. Нов 2016. у 5:50 PDT

Резултат његових напора познат је као Кампанополис — комплекс од око 40 објеката расутих на око 200 хектара површине у Гонсалес катану на периферији Буенос Акјреса, који изгледа као да је изашао из средњевековне Европе.

„Он је био човек обдарен креативношћу, страшћу и дизајнерским мозгом. Кампана је увек започињао маштом, пројектовањем својих идеја и њиховим манифестовањем у Кампанополису, месту за које је било потребно више од 20 година градње и које је уско повезано са националним наслеђем Аргентине“, изјавио је Серхио Оливера, координатор водича Кампанополиса.

У време изградње Кампанополиса, Буенос Ајрес је пролазио кроз период интензивне урбане обнове. Старе зграде су срушене да би се очистио пут за нове високе објекте, а неки од њихових делова — прозори, врата, ограде и украси — продати су на аукцији да би се покрили трошкови реновирања. У том периоду демонтиран је знатан део пруга аргентинских железница и, заједно са осталим елементима железничке инфраструктуре, продат најбољем понуђачу. Кампана је купио сав тај материјал и искористио га да изгради своје село, при чему му је мото био „рециклажа и оптимизација“.

Употреба спасеног материјала довела је до еклектичног стила, амалгамских елемената који припадају различитим стиловима архитектуре. А када су посетиоци његовог „села“ идентификовали многе елементе као средњовековне, Кампана је одлучио да „прати овај стил“, рекао је Оливера за „Спутњик мундо“.

„Ако погледате сенке Кампанополиса постаје јасно да место има средњовековни изглед, иако су материјали од којих је изграђен еклектични и припадају неодређеном добу. Стога село изгледа хаотично, али је истовремено и уметничко дело“, закључио је он.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала