Ванредна ситуација у четири општине у Србији

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIСнег
Снег - Sputnik Србија
Пратите нас
Ванредна ситуација проглашена је на територијама општина Сјеница, Медвеђа, Алексинац и Блаце, а припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су више од 113 људи, рекао је начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације Живко Бабовић.

Када је у питању проходност путева, Бабовић каже да се стање поправило у односу на петак.

„Стање се поправило, јер су проходнији путеви првог и другог приоритета, а имамо проблема на путевима трећег и четвртог приоритета. То су обично путеви који воде ка селима и сеоским путевима, поготово у Нишавском, Зајечарском, Пчињском, Сјеничком округу“, рекао је Бабовић Танјугу.

Мраз у Москви се спустио на -30 степени. - Sputnik Србија
Европа: Снег, лед, жртве, затворени Босфор и Дарданели (видео, фото)

Наводи и да се у суботу озбиљни проблеми појавили у Сјеници и Медвеђи где је проглашена ванредна ситуација.

Како је истакао, на територији општине Сјеница због велике количине снега и јаког ветра, који прелази чак 70 километара на сат, појавили су се велики снежни наноси, што значајно отежава проходност путева и употребу механизације.

Често се дешава да је узалудно чистити наносе, јер ветар враћа још већу количину снега, објашњава он и додаје да су снаге на терену.

„Тамо има проблема и са снабдевањем електричном енергијом и водоснабдевањем, али то је проблем који се појављује скоро сваке године због тога што су за такво место карактеристични велики снегови и ниске температуре“, рекао је Бабовић.

Према његовим речима, што се тиче осталих делова Србије, нема већих проблема, осим спорадичних несташица електричне енергије, пре свега у сеоским подручјима.

Реч је о пар хиљада домаћинстава на целом простору државе, што је уобичајено када су у питању ниске температуре и снежни наноси.

Он наводи и да посебно забрињава наставак хладног таласа.

Подсећајући да је РХМЗ за суботу прогласио црвени метеоаларм за целу територију Србије са температуром од минус 15 степени, а у планинским пределима и више од минус 20 степени Целзијусових, он је истакао да ће то значајно успорити активности на пробијању путева који су тренутно непроходни.

Снег - Sputnik Србија
Ванредна ситуација у Сјеници, 103 села одсечена од света (фото)

Што се тиче угрожености становништва, Бабовић каже да ту нема неких значајних проблема.

Према његовим речима, снаге Сектора за ванредне ситуације и МУП-а, полиције и Жандармерије, уз припаднике Војске Србије и њихове механизације на терену помажу људима у невољи.

„Припадници Сектора за ванредне ситуације су евакуисали до 115 људи, помогли им у невољи, односно склонили их на безбедно место“, рекао је Бабовић додајући да су евакуисани људи из југоисточне и југозападне Србије.

Он је подсетио и да је у суботу проглашена ванредна ситуација у општинама Сјеница и Медвеђа, а да је још у петак проглашена ванредна ситуација на територијама Алексинца и Блаца.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала