Додик: Српска је основана из потребе народа да живи

© Tanjug / Зоран ЖестићМилорад Додик на Свечаној академији поводом Дана Републике Српске
Милорад Додик на Свечаној академији поводом Дана Републике Српске - Sputnik Србија
Пратите нас
РС је настала на згариштима, настала у миру, бранила се и одбранила у рату. Створена је и грађена жртвама бораца и одговорни смо да чувамо успомену на њих и да наше младе васпитамо на тој љубави према нацији, према држави, према вери, поручио је на Свечаној академији поводом Дана Републике Српске председник РС Милорад Додик.

„Данас не славимо само Дан РС, славимо херојство и жртве свих претходних ратова, наш начин живота, наш језик, нашу културу, веру, крсну славу. Окупљамо се, саборујемо и показујемо целом свету да смо јединствени у томе. Понос и јединство су наше кључне речи“, рекао је Додик.

Он је нагласио да овај дан сведочи опредељеност „да наставимо да обележавамо Дан наше републике“.

„Ово није инат, ово је наша историја. Дан РС је установљен њеним оснивањем. Српска није основана из ината, основана је из потребе нашег народа да живи у слободи и да има своју државу и да ту државу са временом припојимо Србији“, поручио је Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Желимо са другима, али чувамо своје

Додик је истакао да су „нам бранили да кажемо шта сањамо“, али да се „наш сан обнавља и једног дана биће остварен“.

„Ми њима кажемо: живимо и сањамо. За наш народ у РС нема важнијег датума од овог. Данас је БиХ лоше место за живот. Зато РС, уколико се угрози Дејтонски споразум, мора да буде спремна да размишља о својој будућности. Знамо да је РС и даље некима трн у оку. Посао нас политичара је да јасно видимо проблеме. Знамо да је РС данас политичка чињеница и да још није прихваћена у државној заједници БиХ.“

Он се запитао колико времена треба да прође и „да ли ми пасивно треба да чекамо да се то деси“.

Милорад Додик говори на свечаном пријему поводом Дана Републике Српске у Београду. - Sputnik Србија
Додик угостио патријарха Иринеја и архијереје СПЦ

„Све су то теме и питања о којима треба да размишљамо. Не смемо никад дозволити себи да нам угрозе оно што је наше, а то је наш идентитет. РС остаје посвећена миру и стабилности и сарадњи са свима који то хоће. Изнад свега желим да истакнем нашу добру сарадњу са Србијом. РС ће у наредном периоду гајити отворене и пријатељске односе са целим светом, поготову ћемо јачати односе са нашим пријатељима у Руској Федерацији. Сарадња са Русијом је конкретизована кроз низ пројеката. Желимо да ојачамо односе и са НР Кином.“

Додик је додао да би РС желела да са новом америчком администрацијом направи нове односе.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала