Пронађен руски брод на дну турског језера

© Фото : Youtube / Anadolu AjansıПронађен руски брод на дну језера Ван
Пронађен руски брод на дну језера Ван - Sputnik Србија
Пратите нас
Турски рониоци открили су олупину стогодишњег руског брода који је потонуо у језеру Ван пре скоро пет деценија.

Рониоци из Подводног истраживачког друштва језера Ван пронашли су остатке брода у изузетно очуваном стању на дну језера. Олупина очигледно указује да је то некада био руски теретни брод који је потонуо пре скоро пола века.

Тахшин Цејлан, истакнути подводни фотограф и један од чланова друштва, објаснио је да ово откриће није случајност, већ резултат напорног рада и прецизног истраживања.

„Овај брод је преживео неколико епоха и сведок је догађаја који су се догодили за време Руског и Отоманског царства, као и Турске Републике“, објаснио је он.

Према Цејлановим речима, док су изучавали студију из 1968. о историји Татвана, једној од лука на језеру Ван, сазнали су да су на језерском бродоградилишту изграђена три брода за време владавине Руске империје на том подручју током Првог светског рата. Један од бродова уништен је у пожару, док је други иструнуо напуштен. Трећи, теретни брод, под називом Акдамар (назван по једном од острва на језеру Ван) потонуо је након удара о стену током олује 1958. године.

Истраживачко друштво провело је годину дана покушавајући да одреди локацију бродолома, а откриће је само најављено када су рониоци пронашли олупину брода.

„Упркос чињеници да је брод изграђен 1915. године, још увек је у изненађујуће добром стању. Дуг је око 40 метара, са јарболом висине 6-7 метара. Када су Руси напустили ову територију, брод је прво био у власништву Отоманског царства, а затим Турске Републике. Остао је у служби све до 1958. године, када је потонуо после удара у стену, највероватније током олује“, објаснио је Цејлан.

Он је додао да је ово први откривени бродолом у језеру Ван, а да то откриће може помоћи у промовисању подводног туризма у региону.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала