„Нека се чисте одавде!“ Како су Немци реаговали на америчке тенкове

© REUTERS / Fabian BimmerАмерички тенкови стижу у луку Бремерхафен у Немачкој
Амерички тенкови стижу у луку Бремерхафен у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Становници немачког града Котбуса су за радио-станицу „Рундфунк Берлин—Бранденбург“ назвали пребацивање америчких тенкова преко њиховог града „провокацијом“ и захтевали да се прекине конфронтација са Русијом.

Један старији грађанин истакао је да је поглед на тенкове који се крећу према истоку „ужаснуо“ и подсетио на детињство када су се колоне Вермахта кретале према западној граници СССР-а. Он сматра да је страх Варшаве од Москве „очигледно преувеличан“. „Не верујем да ће Русија напасти Пољску“, рекао је он.

Други испитаник изјавио је да Немачка чак ни не покушава да тражи дијалог са Русијом, а да повећавање војног присуства у близини руске границе представља „провокацију“. „Мислим да је то погрешно“, рекао је он.

Један становник Котбуса захтевао је да се „такозвани пријатељи“ Немачке „чисте одавде“. Њега забрињава што ће се амерички тенкови налазити на 100 километара од немачке границе. „Не знам колико дуго ће Путин све то само посматрати. Морамо да развијамо пријатељски дијалог. Не треба нам конфронтација“, рекао је он за локални радио.

Амерички тенкови који су довезени почетком године у немачку луку Бремерхафен, 12. јануара су стигли у пољски град Жагањ. Борбена техника биће на располагању 4. пешадијске дивизије САД која броји 3.500 војника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала