Могериниjeвa: Била сам забринута, хвала Вучићу

© AP Photo / Darko VojinovicЈош се не зна да ли ће Вучић позитивно одговорити на позив Украјине, да 8. маја буде у Кијеву
Још се не зна да ли ће Вучић позитивно одговорити на позив Украјине, да 8. маја буде у Кијеву - Sputnik Србија
Пратите нас
Шефица дипломатије Европске уније Федерика Могерини изјавила је данас да је била „врло забринута“ јер је ситуација са возом за Косовску Митровицу могла да ескалира.

Она је посебно захвалила Александру Вучићу на вођству које је показао у тешким тренуцима, што је, према њеним речима, премијеру Србије обезбедило основу да настави да се кроз дијалог залаже за интересе своје земље, као и народа у региону.

Премијер Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Нисмо послали тенкове него воз

„Била сам врло забринута због ситуације која је могла да ескалира. Моја порука је била да се избегне ескалација, да се уздрже од акције и реторике и да се види да заједничко залагање кроз дијалог даје резултате за обе стране“, нагласила је Могеринијева на крају Савета министра спољних послова ЕУ, коме је председавала у Бриселу.         

Она је поновила да је поводом суботњег инцидента, када су косовске оружане снаге РОСУ зауставиле воз који је кренуо из Београда ка Косовској Митровици, разговарала са премијером Србије.

Могеринијева је оценила да су напетости у односима Београда и Приштине велике, али и да обе стране показују одлучност и раде на процесу дијалога у циљу побољшања живота људи на терену.

Висока представница каже да је напредак који су Београд и Приштина постигли у оквиру дијалога прошле године „историјски“ и да је као такав дијалог позитивно утицао на ситуацију у целом региону.

Истовремено, она је оценила да су обе стране и даље одлучне да тај дијалог наставе.

„Оно што је мени сада битно јесте да процес настави да доприноси бољитку људи и да обе стране договорено у дијалогу примене на терену. То понекад захтева тешке одлуке, али обе стране су свесне својих избора који се праве у циљу добробити свих“, нагласила је висока представница ЕУ.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала