Нападач на ноћни клуб у Истанбулу признао злочин (видео, фото)

© AP Photo / DHA-Depo Photos Фотографија човека за којег се сумња да је извршио терористички напад у ноћном клубу Реина у Истанбулу у новогодишњој ноћи.
Фотографија човека за којег се сумња да је извршио терористички напад у ноћном клубу Реина у Истанбулу у новогодишњој ноћи. - Sputnik Србија
Пратите нас
Гувернер Истанбула Васип Сахин изјавио је данас да је мушкарац којег су турске власти ухапсиле због сумње да је убио 39 људи у нападу на истанбулски ноћни клуб „Реина“ у новогодишњој ноћи, признао да је извео тај напад, а обучаван је у Авганистану.

„Терориста је признао злочин“, рекао је Сахин новинарима, идентификујући ухапшеног нападача као Абдулгадира Машарипова, рођеног у Узбекистану 1983. године, преноси АФП.

Припадници специјалних снага полиције и амбулантна кола на месту напада у Истамбулу - Sputnik Србија
Турске власти ухапсиле осумњиченог за напад на клуб у Истанбулу

Његови отисци прстију су се поклопили са онима узетим на месту напада, додао је гувернер, наводи Ројтерс.

Истанбулски гувернер је рекао и да је Машарипов обучаван у Авганистану, да говори четири језика и да се верује да је у Турску ушао у јануару 2016. илегално, преко источних граница.

Такође је навео да је јасно да је напад изведен у име ДАЕШ-а, додавши да су са нападачем ухапшени и један Ирачанин и три жене.

Према гувернеровим речима, 50 особа је приведено у операцијама потраге за нападачем.

Нападач је ухапшен у понедељак увече у луксузном стамбеном комплексу у истанбулској четврти Есењурт, у заједничкој операцији турске обавештајне службе и градске полиције.

​Када је ухапшен, био је заједно са четворогодишњем сином, у кући свог пријатеља из Киргизије.

Турска државна агенција Анадолија пренела је да су током рације ухапшени и мушкарац из Киргизије и три жене — из Сомалије, Сенегала и Египта — док је четворогодишњи син главног осумњиченог стављен под привремено старатељство.

Приватна турска телевизија НТВ наводи да је полиција данас почела да испитује Машарипова и још четири осумњичене особе у седишту полиције у Истанбулу, а планирано је да истанбулски гувернер и шеф полиције касније данас дају изјаве с тим у вези, преноси АП.

Анадолија наводи и да је полиција извела рације у становима чланова осумњичене узбекистанске ћелије ДАЕШ-а у пет истанбулских четврти, при чему је привела неколико особа.

​Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу захвалио је путем Твитера „у име нације“ полицији и министру унутрашњих послова Сулејману Сојлуу за хапшење, преноси АФП.

И заменик премијера Нуман Куртулмуш, који је и портпарол турске Владе, путем исте друштвене мреже честитао је полицији на хапшењу.

„Наш рат против тероризма и сила које стоје иза њега наставиће се до краја“, поручио је он, наводи Ројтерс.

Власти су организовале хиљаду људи са задатком да ухапсе нападача, напомиње турска агенција.

На фотографијама са рације, које су многи турски медији објавили, види се исцрпљен црнокоси мушкарац окрвављеног лица, у сивој, крвавој кошуљи, кога полицајац држи око врата, а НТВ наводи да се он опирао хапшењу.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала