Вучић: Може и „врућа линија“ са Приштином

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLПремијер Србије Александар Вучић
Премијер Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су мир и стабилност најважнији и да је у том смислу спреман и на успостављање „вруће линије“ Београд–Приштина.
Александар Вучић и Џозеф Бајден - Sputnik Србија
Вучић се састао са Бајденом у Давосу

Вучић је за ТВ Пинк у Давосу рекао да је имао много битних разговора за Србију на Светском економском форуму и подвукао да сматра „да ћемо имати снаге да одређене ствари смиримо, чак и оне које ни под каквим нашим утицајем нису биле“.

Како је рекао, више неће бити прича и измишљања, као што је она прича о возу, али да је могуће да ће бити других.

Он је напоменуо да је зато и говорио да и није било речи о возу и да је то служило само као „довољан разлог“, а да ће сутра то бити зид у Косовској Митровици, иако су то потписали Едита Тахири и Марко Ђурић са европским представницима. А реч је, како је навео, о огради од 90 центиметара, а не о било каквом зиду.

Премијер је додао да ће, онда, прекосутра бити већ нешто треће и подвукао: „То мора да се заустави“.

„Све можемо да решавамо, ако треба да успостављамо ’врућу линију‘ Београд–Приштина, ’црвену линију‘, како год хоћете да је назовете, да се чујемо у сваком тренутку — ја немам ништа против. Дајте људи да урадимо све што треба само да имамо мир и стабилност“, поручио је Вучић.

Важни састанци са Си Ђипингом и Бајденом

Александар Вучић и Џозеф Бајден - Sputnik Србија
Вучић се састао са Бајденом у Давосу

Вучић је изјавио је да је да је у Давосу имао веома битне разговоре са председником Кине Си Ђипингом и одлазећим потпредседником САД Дзозефом Бајденом, указујући да састанци са њима представљају велику част за Србију.

Наводећи да је састанак са кинеским председником био кратак, Вучић је, за ТВ Пиник, рекао да је пре свега част бити издвојен као један од двоје или троје лидера света и поразговарати са Си Ђипингом пре његовог уводног излагања.

Премијер је навео да је том приликом захвалио председнику Кине рекавши да је кинеска компанија Хестил урадила много за железару у Смедереву, наводећи да је замолио и за убрзање других пројеката.

"Замолио сам да убрзано наставимо са нашим пројектима пре свега отварањем авио линије Београд — Пекинг, или Београд — неки други центар у Кини. За нас није превише важно који ће то центар бити, али је вазно да привучемо кинеске бизнисмене, инвеститоре и људе да дођу у нашу земљу", рекао је Вучић.

Премијер је навео да је са кинеским председником разговарао и о прузи Будимпешта — Београд, те да га је замолио за помоћ и подршку када је у питању РТБ Бор.

Вучић је такође потврдио да је одлазећи потпредседник САД Бајден током састанка рекао да од свих светских лидера које је сретао током каријере, на прсте једне руке може да наброји оне који су препознали шта њиховом народу треба и били храбри да то и спроведу.

Александар Вучић и Си Ђинпинг - Sputnik Србија
Си и Вучић о Железари и будућим пројектима

"Бајден је лепо говорио о мени и хвала му на томе. Говорио је о храбрости и да мали број лидера познаје који су смели да предузмају непопуларне кораке и да ризикују своју каријеру, али да су увек излазили као победници", пренео је Вучић.

Он је напоменуо да је Бајдену честитао на председничкој медаљи за слободу коју је добио од председника САД Барака Обаме, а којом је, како је навео Вучић, и сам био изненађен.

У току разговора Вучић и Бјаден су причали и о будућој сарадњи са новом америчком администрацијом.

"Бајден је том пирликом указао на добре људе од којих очцекује да имају значајан утицај на политику на Балкану", нагласио је премијер.

Вучић учествује на вишедневом 47. годишњем састанку Светског економског форума, где је данас имао низ сусрета.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала