Обама: Помогао сам руској економији

© AP Photo / Carolyn KasterБарак Обама
Барак Обама - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник САД Барак Обама је на прес-конференцији у Белој кући изјавио да сматра да су у интересу САД и целог света конструктивни односи Вашингтона и Москве.
Председник САД Барк Обама - Sputnik Србија
Обама: Забринут сам што неки више верују Русији него САД

„Мислим да је у интересима Америке и целог света да имамо конструктивне односе са Русијом. Наши интереси се укрштају, ми радимо заједно“, рекао је Обама и додао: „Помогли смо да Русија постане одговорни члан светске заједнице“.

Он је такође поменуо да су САД помогле у диверсификацији и побољшању руске економије.

По његовим речима, за време свог првог мандата покушао је да успостави такве конструктивне односе, али након повратка Владимира Путина на место шефа државе дошло је до погоршања односа, што је он повезао са жељом Русије „да се супротстави свему што ради Америка“.

„Повратак духу супарништва које је постојало за време Хладног рата закомпликовало је односе“, додао је Обама.    

Министарство финансија САД у Вашингтону - Sputnik Србија
Америка: Увели смо санкције Додику (видео)

Смањење нуклеарног потенцијала    

Обама је поздравио могуће преговоре са Русијом о смањењу нуклеарног потенцијала, али критикује Русију јер не жели да води преговоре. Он је подсетио да је за време свог првог мандата између САД и Русије био закључен договор СНВ-3, који омогућава да се значајно смањи нуклеарни потенцијал. „Говорио сам председнику Путину да сам спреман да идем даље. Они нсу желели да преговарају“, рекао је Обама. 

„Ако председник Трамп настави те преговоре озбиљно имаћемо много могућности да смањимо (нуклеарни) потенцијал“, додао је он, изразивши наду да ће се процес нуклеарног разоружања наставити.

Русија и Украјина ће имати добре односе

Барак Обама сматра да односи између Москве и Кијева бити добри, јер су те две државе повезане историјским и културним везама.

„Као што сам раније говорио, очекујем да ће Русија и Украјина имати јаке односе. Историјски, оне су повезане свим врстама културних и социјалних веза“, навео је он. „Међутим, Украјина је независна држава“, додао је он.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала