Уставни суд БиХ одбио захтев РС, власт у Федерацији БиХ легална

© Фото : PixabayСудски чекић
Судски чекић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Уставни суд Босне и Херцеговине оценио је да је власт у Федерацији БиХ успостављена законито 2014. и да нису спорне њене одлуке, одбацујући тако захтев власти Републике Српске, које су сматрале да је непопуњавањем клуба Срба у горњем националном Дому народа власт изабрана и функционирала незаконито, преноси Хина.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Ми ћемо доносити законе, а Уставни суд нека испуњава Изетбеговићеве жеље

У саопштењу достављеном медијима након заседања Уставног суда БиХ наведено је да је као неутемељен одбијен захтев 30 посланика Народне скупштине Републике Српске, који су упозорили да уместо 17 посланика из српског народа, како је то прописано Уставом Федерације Босне и Херцеговине, клуб српског народа чини 13 посланика и да четири посланичка места у Клубу српског народа нису попуњена.

Уставни суд БиХ је истакао да у Федерацији БиХ не постоји уставни ни законски механизам који би јамчио попуњавање Дома народа Парламента ФБиХ бројем посланика из сваког конститутивног народа, као и да управо то оставља могућност да не буде изабран утврђени број изасланика из било којег конститутивног народа.

Истиче се да ниједном од конститутивних народа није дат привилегован положај, али су из Уставног суда БиХ позвали власти у томе ентитету да промене законе како би се обезбедило конституисање Дома народа Парламента ФБиХ у пуном саставу.

Хина наводи да су подносиоци захтева затражили доношење привремене мере којом би се обуставило извршење свих до сада донесених закона и осталих општих правних аката, као и да се забрани рад Дома народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине све док се у њему не оствари конститутивност Срба у пуном капацитету. Уставни суд БиХ је и тај захтев одбио.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала