Најегзотичнија етничка мањина Ирана (видео, фото)

© Фото : Youtube/pretaparsiПредставник Афроиранске мањине у Ирану
Представник Афроиранске мањине у Ирану - Sputnik Србија
Пратите нас
Афроиранци су једна од најегзотичнијих етничких мањина Ирана, настала након миграција четири племена са архипелага Занзибар на југ Ирана, односно на северне обале Персијског залива.

Они данас насељавају град Бендер Абас и његову околину. Популација Афроиранаца у Ирану данас броји нешто мање од хиљаду душа.

О себи и својим прецима за Спутњик говори Афроиранац Навид Гавидел:

„Наше прамајке потичу из племена Саре Маре и у Иран су дошле са територије која се некад називала Занзибар, са источних обала Африке. Наши преци су се бавили столарским занатом и по предању су се преселили на југ Ирана како би нашли више муштерија и ширили посао“.

Нажалост, наставља Навид Гавидел, данашњи Афроиранци знају сасвим мало о својим даљим прецима.

МЕГА

Гавидел додаје да је опсежно истраживање спровео његов брат и да је дошао до закључка да неки од припадника племена као и некада насељавају архипелаг Занзибар.

„Да, моји преци су се у Иран преселили управо са циљем да даље развијају столарски занат. Неправилно је тумачење да су наши преци били робови и да су их насилно овде населили“, наглашава Гавидел.

Наш саговорник додаје и да су његови преци исповедали ислам још пре преласка у Иран и подвлачи да је то важна чињеница. Са друге стране, каже Гавидел, у њиховој традицији се задржало много афричких обичаја.

„Та мешавина се најпре види у, на пример, музичкој традицији ’лејва‘ — карактеристичној за Афроиранце. Ова се традиција ’примила‘ у Ирану, али потиче из Занзибара. Волимо да се окупљамо неколико пута недељно и да изводимо или слушамо ову музику“, закључује Навид Гавидел.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала