Немци хоће хрватски модел за решење исламског питања

© AP PhotoМуслиманке у Сарајеву
Муслиманке у Сарајеву - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Муфтија Исламске заједнице у Хрватској Азиз Хасановић позван је у Берлин, где би, како каже, требало немачким званичницима да пренесе „хрватски модел“ за решење исламског питања у Немачкој и државама ЕУ.
Свечана седница Хрватског сабора поводом међународног призања Републике Хрватске - Sputnik Србија
Четврт века Хрватске „очишћене“ од Срба

„Доиста, позван сам у Берлин како бих пренео наша искуства, каква Немачка не познаје, и како би се организовали сусрети на којима би се презентовала начела која би се могла у једном делу имплементирати у немачко друштво“, рекао је муфтија Хасановић за загребачки „Вечерњи лист“.

Немачки државни министар за европске послове Михаел Рот, који се у уторак срео са муфтијом Исламске заједнице у Хрватској Хасановићем, толико се одушевио уређеношћу односа ислама и државе да је то још исте вечери пренео канцеларки Ангели Меркел, са којом је имао договорену вечеру.

Хасановић каже да је министар Рот након њиховог сусрета одмах на свом профилу на Фејсбуку објавио да захваљује Исламској заједници у Хрватској „на преданости, демократији, хуманости, миру, поштовању и толеранцији“.

Упитан какав је то „хрватски модел“ који би Исламска заједница могла да понуди Немачкој и Европи у решавању исламског питања, Хасановић каже да је заправо реч о узајамном уважавању државе и Исламске заједнице у потпуности и међусобној интеграцији.

Милорад Пуповац. - Sputnik Србија
Хрватска је изгубила циљ, смер и сврху политике

С једне стране је отвореност државе да интегрише заједницу муслимана у хрватско друштво, а с друге спремност Исламске заједнице у Хрватској да се интегрише у друштво, како би се избегла асимилација, која увек прети мањинама.

У пракси је то остварено уговором Републике Хрватске и Исламске заједнице, којим је призната пуноправност Исламске заједнице, а којим се она финансира из државног прорачуна, добија право на веронауку у основним и средњим школама, омогућено јој је отварање властитих верских школа и оснивање медија, као и прослава верских празника.

„Највећи проблем Европе у односу са исламом је непризнавање ислама као равноправне религије унутар правних оквира већине европских земаља. Имати пет милиона грађана у земљи који исповедају исламску веру, а не признавати јој сва права која признајете некој другој религији, узрок је фрустрација и незадовољства“, каже Хасановић.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала