Аустрији прети 1.000 џихадиста

© East News / Ted NietersЏихадисти
Џихадисти - Sputnik Србија
Пратите нас
У Аустрији терористи могу напасти у свако доба, упозоравају стручњаци за безбедност већ месецима, а разлог за стрепње је што у земљи живи тренутно око 1.000 потенцијалних џихадиста.

Посебно у Бечу, Доњој Аустрији и Штајерској, према проценама Службе за заштиту уставности и борбу против тероризма, постоји јака и проблематична исламистичка сцена.

Колико присталица ДАЕШ-а у Аустрији је стварно спремно на насиље, тренутно нико не зна.

Према подацима надлежних власти, 295 особа из Аустрије је протеклих година отпутовало у правцу Сирије, како би учествовало у џихаду на страни Исламске државе.

Џихадиста Ансар ал-ислам фронта са СА-7 Стрела-2 против-ваздушним бацачем у Сирији - Sputnik Србија
Џихадисти парадирају са модерним америчким оружјем (видео)

Више од 60 џихадиста је заустављено на путу ка ратишту.

Око 90 бивши бораца ДАЕШ-а, према подацима Министарства унутрашњих послова, поново се вратило у Аустрију и налази се под посебним надзором.

У борбама за ДАЕШ живот су изгубила 44 борца из Аустрије, а у региону захваћеном ратом још увек се налази 110 особа из Аустрије.

Џихадисти, терористи - Sputnik Србија
Џихадисти из БиХ: Крсташким земљама долазе црни дани

До сада је било 55 пресуда у вези са подршком, отворено је 147 кривичних поступака, а 29 такозваних „страних ратника“ је тренутно у затвору.

Међу лицима који су из Аустрије кренула у џихад највише је особа пореклом из Чеченије, чак 120, али одмах иза њих су лица родом из Босне (40).

Занимљив детаљ је да је међу њима око 20 одсто жена.

Напад на посетиоце Божићног сајма у Берлину - Sputnik Србија
Шта терористи следеће спремају

У петак касно после подне полиције је ухапсила једног Аустријанца албанског порекла који је осумњичен да је планирао бомбашки напад у Бечу.

Министар унутрашњих послова Волфганг Соботка, због ових података, захтева више видео-надзора.

Он је, у изјави бечком дневнику „Естерајх“, казао да су потребне нове методе како би се држала под контролом салафистичко-исламистичка групација.

„Најпре мислим на наногице за исламисте који представљају претњу. Међутим то није довољно. Морамо да израдимо видео-надзор и умрежимо се са приватним камерама“, казао је Соботка додајући да би се тиме спречило незапажено бекство, али уједно би послужило и као фактор застрашивања.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала