Трамп тек треба да заслужи воштану фигуру (видео, фото)

© Драган Марковић Палма - лична архиваДраган Марковић Палма у САД на инаугурацији Доналда Трампа
Драган Марковић Палма у САД  на инаугурацији Доналда Трампа - Sputnik Србија
Пратите нас
„Најважније је да нема више — Америка и Енглеска биће земља пролетерска. Сад има — Америка и Русија, то је будућност. За такву будућност се залажем“, каже за Спутњик Драган Марковић Палма.

Драган Марковић Палма, лидер Јединствене Србије и градоначелник Јагодине, каже за Спутњик да се на инаугурацији новог америчког председника Доналда Трампа налазио на 25-30 метара од говорнице.

Марковић, који је био једини политичар из Србије на Трамповој инаугурацији, прича да је на њега посебан утисак оставио Трампов говор, из кога је закључио да ће бити мање ратова у свету јер ће Американци чувати своје, а не туђе границе, као и да ће се борити за већу економску сарадњу међу државама, као и да се према другим државама неће понашати као што су се понашали претходних година.

Америка и Енглеска…

„Неће се више бавити сменом председника држава који су годинама на власти и поштоваће народну вољу, тако да ми као држава Србија можемо да очекујемо добру сарадњу у наредном периоду. Најважније је да нема више — Америка и Енглеска биће земља пролетерска. Сад има — Америка и Русија, то је будућност. Ја се за такву будућност залажем — Америка и Русија“, рекао је Драган Марковић Палма.

© Драган Марковић Палма - лична архиваДраган Марковић Палма у САД
Драган Марковић Палма у САД - Sputnik Србија
Драган Марковић Палма у САД

Кад је реч о церемонији инаугурације, Трамп је добио највећи аплауз док се највише звиждало Хилари Клинтон, наводи наш саговорник. Бивши председник САД Џорџ Буш Млађи добио је најбурнији аплауз после Трампа, док су присутни извиждали и Барака Обаму и Била Клинтона.

Промене које ће доћи са Трампом, према Марковићу, довешће до веће примене права у међународним односима, а не силе, као што је било за време претходних администрација. Међутим, у старту се не могу очекивати неке нагле промене америчке политике.

ЦИА снајка, ЦИА…

Током боравка у Вашингтону, Драган Марковић Палма се срео са бившим замеником ЦИА за Балкан Стивеном Мајером, коме је рекао да Интерпол примењује двоструке аршине на Балкану, односно да се у случају Рамуша Хардинаја не поштују прописи Интерпола.

© Драган Марковић Палма - лична архиваДраган Марковић Палма
Драган Марковић Палма - Sputnik Србија
Драган Марковић Палма

„Рекао сам му да уколико је његова служба добро радила, требало је да дође до закључка да за све што се дешавало на Косову нису криви само Срби и он све то врло добро зна. Мислим да смо ми изгубили медијски рат и да је требало да се другачије понашамо. Америка је земља са највише лобиста и Албанци су добро лагали како су Срби криви за све, а у ствари, ми смо били жртве рата и прогона Албанаца, Америке и НАТО-а“, каже Марковић.

Он додаје да му је бивши заменик директора ЦИА дао неке информације за које није знао, а оно што је важно је да „морамо бити једна од првих држава које ће сарађивати са новом администрацијом“.

Током боравка у САД, Марковић се састао и са председником вашингтонске привредне коморе Винсентом Оринџом, амбасадором Србије У САД Ђерђом Матковићем, а један од главних домаћина био му је конгресмен из Алабаме Роберт Адерхолт, који је задужен за Балкан. Он је обећао да ће посетити Србију.

Посао од четири милиона

Драган Марковић Палма учествовао је и на балу Светске организације побратимских градова, са чланством 600 градова из САД и 2.300 из остатка света, и био један од четворо говорника на тој манифестацији.

Бивша амбасадорка САД у Београду Мери Ворлик и Драган Марковић Палма
Бивша амбасадорка САД у Београду Мери Ворлик и Драган Марковић Палма - Sputnik Србија
Бивша амбасадорка САД у Београду Мери Ворлик и Драган Марковић Палма

Разговарао је и са председником те организације Стивеном Кинлијем, који је обећао да ће доћи у Јагодину где ће се потписати споразум о братимљењу. Имао је и састанак са новом градоначелницом Вашингтона Муријел Боузер и још неколико градоначелника из САД, као и са неколико привредника са којима се договорио да дођу у Србију у мају или у јуну ове године.

„Са мном у делегацији била су и два привредника из Јагодине, а једном од њих — реч је о директору фабрике ’Камбера‘, која производи алуминијску столарију —обезбедио сам састанак и он је уговорио посао од четири милиона долара. Требало би да за зграду од 70 спратова направи алуминијску столарију, тако да је то један од највећих послова које је направио неко ко је путовао као члан делегације државе Србије“, каже лидер градоначелник Јагодине.

Према његовим речима, градоначелнике и привреднике из САД требало би кад дођу у Србију да прими председник Владе, а том састанку требало би да присуствује и најмање 30 градоначелника из наше земље.

Сав тај џез

Воштана фигура Владимир Путина у музеју у Јагодини - Sputnik Србија
Путин у Музеју воштаних фигура у Јагодини (фото)

„Нисам био у Америци само као представник Јагодине, него сам себи дао за право да представљам Србију и мислим да сам то урадио на најбољи могући начин. Кад сам говорио на балу, поздравио сам тај скуп у име председника Владе“, каже наш градоначелник Јагодине.

Током бала Светске организације побратимских градова, Марковић се састао и са бившом амбасадорком САД у Београду Мери Ворлик која је, како каже, похвалила Србију. Према његовим речима, на том балу плесао је сам уз џез музику.

Иако је веома задовољан боравком у Вашингтону, Драган Марковић Палма каже да још није плану израда воштане фигуре новог америчког председника.

„Не могу ја где год да одем да после правим воштане фигуре новоизабраних председника. Тај новоизабрани председник прво мора да покаже да поштује уставно уређење државе која се зове Србија и да тамо где се одлучује о Србији не буду привилеговани они који су против нас. Зато смо направили воштану фигуру Владимира Путина јер он је показао, не да помаже Србији, него да је истина на српској страни“, закључио је Драган Марковић Палма.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала