Трамп: За сада је рано говорити о укидању санкција Русији (видео)

© REUTERS / Shannon StapletonДоналд Трамп на конференцији 11. јануар 2017. године
Доналд Трамп на конференцији 11. јануар 2017. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник САД Доналд Трамп изјавио је да је за сада рано говорити о укидању санкција Русији.

Трамп је током заједничке конференције са британском премијерком Терезом Меј изјавио да се нада да ће његови односи са руским председником Владимиром Путином бити „фантастични“ и да очекује заједничку борбу против тероризма. 

Америчког председника су питали да ли ће разговарати са председником Русије Владимиром Путином и да ли је спреман да укине санкције Русији.

„Колико ми је познато, позив Путину је планиран, видећемо шта ће од тога бити. Што се тиче санкција, за сада је рано о томе говорити, али надамо се да ћемо имати добре односе са свим земљама“, рекао је Трамп.

„Нема гаранција, али ако можемо то да постигнемо, то ће бити веома позитивно“, оценио је амерички председник.

„Надам се да ћемо имати фантастичне односе. То је могуће. Могуће је и да неће бити тако. Видећемо. Веома чврсто и одлучно ћу представљати амерички народ. Ако будемо имали одличне односе са Русијом и другим земљама, ако заједно будемо прогонили ДАЕШ, који је неопходно зауставити, то је зло које је неопходно зауставити, то је добро, а не лоше. Како ће се развијати односи моћи ћу да вам кажем касније“, рекао је Трамп.

Британска премијерка је, међутим, рекла да ће Велика Британија у Европској унији инсистирати на томе да санкције Русији остану на снази док не буду испуњене одредбе Минског споразума о решавању кризе у Украјини. 

Републикански председнички кандидат Доналд Трамп говори на митингу у Ешвилу у Северној Каролини - Sputnik Србија
Трамп укида санкције Русији?

Британија има право на самоопредељење 

Сједињене Америчке Државе поштују право Велике Британије на самоопредељење, изјавио је амерички председник.

Према речима америчког председника, две земље повезују „посебни односи, који никада нису били чвршћи него сада".

Уочи разговора Трамп и Мејова су се фотографисали испред камене бисте Винстона Черчила. Током фото-сесије Трамп је изјавио да је за њега част да у позадини има истакнутог лидера Велике Британије.

Тереза Меј је први инострани лидер који је посетио САД после Трампове инаугурације. Прошле године Британци су гласали на референдуму за излазак из Европске уније.

Затвор Гвантанамо - Sputnik Србија
Нека Трамп размотри методе испитивања осумњичених

Методе испитивања терориста 

Говорећи о борби против тероризма, Доналд Трамп је изјавио да ће онемогућити Пентагон да примењује мучење против осумњичених за тероризам.

Раније ове седмице у медијима се појавио нацрт извршног указа америчког председника који подразумева враћање „проширеним“ методама испитивања, које укључује и инсценацију утапања. Бела кућа није, међутим, потврдила да такав документ постоји.

Нови министар одбране Џејмс Матис, шеф ЦИА Мајк Помпео, председник Представничког дома САД Пол Рајан и низ других утицајних чиновника и политичара изјавили су да су мучења незаконита и да не подлежу разматрању.

„Матис је изјавио да он не верује обавезно у мучења, утапања или, како би то још могло да се назове, у проширена испитивања. Ја нисам обавезно сагласан са тим, али морам да вам кажем да ће он на крају изаћи са мојим мишљењем, јер му ја дајем овлашћења за то“, рекао је Трамп.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала