Како је пала „Исламска држава Аустрије“

© AP Photo / Ronald ZakПолиција у Бечу
Полиција у Бечу - Sputnik Србија
Пратите нас
Чланови исламистичко-салафистичке мреже, ухапшени у четвртак у Бечу и Грацу, планирали су да у Аустрији успоставе неку врсту „исламске државе“, изјавили су синоћ министар унутрашњих послова Аустрије Волфганг Соботка, генерални директор за јавну безбедност Конрад Коглер и шеф секције за правосуђе Кристијан Пилначек.
ДАЕШ - Sputnik Србија
Терористи ће тек нагрнути у Европу

Расветлити кривично дело је успех, али већи успех је спречити кривично дело, поручио је на конференцији за штампу Соботка.

Полиција je са правосудним властима успела да спречи кривична дела и даљу радикализацију.

„Радикални исламизам, салафизам у Аустрији не сме имати место, Учинићемо све у нашој моћи да се против тога боримо свим расположивим инструментима“, нагласио је Соботка.

Он је указао да је акција у Грацу и Бечу била покренута пре неколико месеци, да је сада спроведена.

Према његовим речима било је 16 претреса станова, два претреса исламских удружења, спроведено осам налога за хапшења, и шест особа приведено на саслушање.

Председник комисије ЕУ Жан Клод Јункер - Sputnik Србија
Јункер: Аустријска контрола границе са Италијом катастрофа

Ухапшено је 11 мушкараца и три жене, не зато што се страховало да ће спровести непосредно терористички напад, казао је Коглер, додајући да су два до три ухапшена салафистички проповедници.

Осморици мушкараца, који су главни осумњичени, приписује се подржавање ДАЕШ-а (такозване Исламске државе).

Та ћелија, како је додао, је радила на успостављањуу паралелног друштва из верских мотива, а и регрутовала је више од 40 особа за џихад.

Иако полиција не жели да потврди да су ухапшени имали везе са салафистички проповедачем из Тутина Мирсадом Омеровићем, који је осуђен на 20 година затвора, он је био главни идеолог џихадистичког исламизма у Аустрији.

Међу ухапшенима су Аустријанци страног порекла, босански, сиријски, бугарски и македонски држављани.

 

Извор: Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала